Známy reťazec spustí ďalšie kompletne samoobslužné predajne. Premiéra dopadla výborne

Ilustračná fotografia (Zdroj: tvnoviny.sk)

COOP Jednote sa pilotný projekt osvedčil. Už má totiž rozpracované ďalšie samoobslužné predajne a to hneď vo viacerých regiónoch Slovenska. Do pár týždňov by  mohla byť známa konkrétna lokalita druhej predajne takéhoto obchodu.   

Nový trend nakupovania dorazil na Slovensko koncom mája, keď najväčšia slovenská maloobchodná sieť COOP Jednota spustila prvú samoobslužnú predajňu, píše portál tvnoviny.sk. Vybrala si malú obec Šalgočka, ktorá sa nachádza medzi Trnavou a Nitrou v galantskom okrese.

Podľa prvých čísel sú s pilotným projektom spokojní. Predajňu navštevujú totiž obyvatelia aj z okolitých obcí, pričom počas víkendov a štátnych sviatkov ide o desiatky nákupov.

Z pohľadu skladby nákupného košíka možno konštatovať, že zákazníci v rámci bezobslužného režimu realizujú bežné nákupy. V súčasnosti sú na prvých priečkach nealko nápoje, pivo, nanuky, pečivo, avšak značnú časť nákupov tvoria tovary dennej potreby, na varenie, pre domácnosť atď,“ uviedla hovorkyňa siete Jana Kuklová.

COOP Jednota aj na základe ohlasu už teraz pripravuje nové predajne tohto typu. Ide o viaceré regióny s tým, že môžu byť vo vidieckom aj mestskom prostredí. „Aktuálne máme rozpracované viaceré predajne formátu 24/7 v rôznych regiónoch a neradi by sme zákazníka zavádzali, ktorá bude tá druhá v poradí,“ dodala Kuklová.

Do pár týždňov by však podľa našich informácií mohla byť táto lokalita známa. Vo všeobecnosti, sieť plánuje do konca roka otvoriť až desať samoobslužných predajní.

Nakupovanie v samoobslužnej predajni

Prvá predajňa v Šalgočke je v hybridnom režime. Od rána do obeda ide o klasickú prevádzku s personálom, potom sa preklápa do samoobslužnej fázy. Keďže ide o pilotný projekt, zákazník musí mať vernostnú kartičku. Raz teda musí prísť do predajne osobne, kde vyplní osobné údaje. Keď toto absolvuje, potom sa už kedykoľvek dostane do obchodu.

​Pri vchode je skener čiarového kódu kartičky. Ten zákazníka vpustí do malej predsiene, kde ho musí naskenovať ešte raz. A potom sa začína klasický nákup ako v bežnom obchode. Keďže je v ponuke aj alkohol a cigarety, vstup je možný len od 18 rokov.

Nablokovanie tovaru a platba prebieha cez samoobslužné pokladne, pričom sa dá platiť len bezhotovostne. Pred začatím musí zákazník naskenovať kód z vernostnej kartičky, aby mu to „otvorilo“ kasu.

Po zaplatení ho z predajne opäť vypustí skener na vernostnú kartičku. Tú neskôr nahradí aplikácia. Zákazníci môžu v predajni nakupovať neobmedzene 24 hodín denne, 7 dní v týždni, teda aj cez štátne sviatky, kedy sú iné obchody pozatvárané.

Zaujímavosťou je, že do predajne môže vstúpiť len obmedzený počet nakupujúcich. V spomínanej môžu byť iba traja. V prípade, že sa kapacita predajne naplní, systém ďalšieho zákazníka už dovnútra nepustí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie