Taxikári v Žiline sú nespokojní a hrozia blokádou mesta. Čo im prekáža?

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK,FACEBOOK/Benco Taxi Trenčín

Žilinskí vodiči a majitelia taxislužieb sú už dlhšiu dobu nešťastní. Po meste jazdí čoraz viac vodičov služby Bolt, ktorých začali preferovať mnohí zákazníci. Bežní taxikári tak prichádzajú o prácu.

Pohár ich trpezlivosti však pomaly preteká, informuje portál zilinak.sk. Viaceré taxislužby sa spojili, aby pripravili petíciu na zmenu zákona o taxislužbách. „Ak nám nebude vyhovené ani po tejto petícii, budeme blokovať všetky mestá na Slovensku a keď to nepomôže, tak pôjdeme na úrad vlády,“ vyslovil varovanie Michal Jasenák z jednej zo žilinských taxislužieb.

Najväčší problém majú so zahraničnými šoférmi, ktorí jazdia pod značkou Bolt. Taxikári žiadajú, aby pre nich platili rovnaké pravidlá, ako pre domácich, a bolo dohliadané na ich dodržiavanie. V petícii plánujú žiadať ministra dopravy o viaceré zmeny.

Prvým z bodov, ktorý uviedli ako dôležitú zmenu v zákone, je obmedzenie počtu vydaných koncesií, ktoré umožňujú ponúkať dopravné služby. Žiadajú, aby sa prihliadalo na počet obyvateľov jednotlivých miest. Pokiaľ v ňom napríklad žije 100-tisíc ľudí, koncesie by mohli byť limitované ročne na 100 vydaní. Možnosťou je podľa taxikárov aj obmedzenie počtu žiadostí o koncesie.

 

Súvisiacim problémom je lokalizácia koncesií. Taxikári by chceli „obnoviť zákon, aby v Žiline alebo v iných mestách na Slovensku sa nemohlo taxikárčiť mimo koncesie, to znamená, ak je vydaná koncesia v Bratislavskom kraji, tak môžu jazdiť len v Bratislavskom kraji a podobne,“ uviedol Jasenák.

Taxikárom ďalej prekáža, že v Žiline vozia zákazníkov šoféri na autách zo zahraničia. Žiadajú, aby mohli osoby prepravovať iba na vozidlách so slovenskými evidenčnými číslami, povinným zmluvným poistením a pravidelnou každoročnou technickou a emisnou kontrolou.

„Ak tu chce občan iného štátu robiť taxislužbu, musí spĺňať kritériá ako je karta vozidla taxislužby, psychologické vyšetrenie, zdravotná prehliadka,“ vymenoval ďalšie podmienky Jasenák. Okrem toho by podľa neho mali byť obnovené skúšky na vydanie preukazu vodiča taxislužby. Po Žiline má dokonca jazdiť hluchonemý vodič, čo považuje za neprípustné.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie