Psychologické testy na AI: Vedci varujú, že stále máme ďaleko k pochopeniu, ako uvažuje

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik
Rýchlo sa rozvíjajúce schopnosti umelej inteligencie (AI) pri generovaní textov, obrázkov, zvukov a videí vyvolali obavy, že generatívna AI môže pripraviť ľudí o prácu, ovplyvniť voľby alebo spáchať zločiny, informuje zive.aktuality.sk.

Vedci upozorňujú, že pred tým, ako zveríme AI úlohy s právomocou samostatne rozhodovať, musíme pochopiť, ako AI vlastne „myslí“.

Nová štúdia publikovaná na royalsocietypublishing.org skúmala, či a do akej miery AI uvažuje rozumne. Zistila, že AI často koná iracionálne, ale inak ako ľudia.

Nedostatočne preskúmané schopnosti Schopnosti AI generovať texty a zložitosť veľkých jazykových modelov (LLM, Large Language Models) vzbudili u niektorých odborníkov obdiv, zatiaľ čo iní poukazovali na pretrvávajúce nedostatky, ako napríklad sklon „halucinovať“ a prezentovať vymyslené informácie ako pravdivé.

Vedci testovali schopnosti veľkých jazykových modelov pomocou rôznych psychologických testov, porovnávajúc ich správanie s ľudským alebo zisťujúc, či AI uvažuje skreslene ako ľudia.

Robili 12 testov

Výskumníci z University College London sa zamerali na hodnotenie schopnosti racionálneho uvažovania naprieč rôznymi jazykovými modelmi. Racionálne uvažovanie definovali ako schopnosť uvažovať podľa pravidiel logiky a pravdepodobnosti.

Vybrali 12 bežne používaných testov z kognitívnej psychológie na hodnotenie racionálneho uvažovania. Ide o náročné úlohy, ktoré správne vyrieši jeden zo šiestich až siedmich ľudí.

Tieto testy zadali siedmim veľkým jazykovým modelom (GPT-4, GPT-3.5, Google Bard, Claude 2, Llama 2 7b, Llama 2 13b a Llama 2 70b).

Zbytočné chyby

Výskumníci zaznamenali veľké rozdiely v schopnostiach modelov. Napríklad GPT-4 dosiahol v jednej úlohe 90 % úspešnosť, zatiaľ čo GPT-3.5 a Google Bard presne 0 %.

Vedci tiež pozorovali, že AI často robí banálne chyby, napríklad pri jednoduchom sčítaní. Model Llama 2 70b napríklad chybne považoval písmeno K za samohlásku.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie