Nemáš QR kód? Tak zmizni! Olympijský Paríž nastolil drsné pravidlá

Letné olympijské hry budú vo francúzskej metropole prebiehať od 26. júla do 11. augusta. Zdroj: X/SEN Breakfast

Celý svet upiera zrak na letné olympijské hry, ktoré práve začínajú v Paríži. Namiesto dych vyrážajúcej atmosféry a obdivu je ale mnoho návštevníkov nespokojných s obmedzeniami, ktoré so sebou hry priniesli. Obyvatelia musia svoje bydlisko v centre preukazovať QR kódom, podnikatelia sú obmedzovaní rovnako ako doprava a celé centrum obopínajú kovové zátarasy, ktoré v hocičom pripomínajú covidové doby.

 

Most Petit Pont spájajúci ľavý breh Seiny s ostrovom Île de la Cité a katedrálou Notre Dame je zatvorený. Štyridsaťsedemročný turista Clint Little z Illinois je frustrovaný a zúfalo rozhadzuje rukami. „Toto je hlúposť,“ nadáva, keď bezmocne zostáva stáť pred kovovými zátarasami.

 

Niečo také sa mu v Paríži ešte nestalo, a to sa s rodinou ani nepriblížil k prehliadke chrámu Notre Dame, ktorý už bol z polovice zakrytý kvôli reštaurátorským prácam po požiari pred piatimi rokmi. „V Spojených štátoch sme organizovali množstvo olympijských hier, pri ktorých bolo potrebné zaistiť bezpečnosť, ale snažíme sa to vždy robiť bez obmedzovania slobody občanov,“ sťažuje sa Američan britskému denníku The Guardian. Jeho manželka mužove rozpaky potvrdzuje. „Je to trochu sklamanie,“ hovorí.

 

V tichých uliciach v „šedej zóne“, teda oblasti najbližšie k Seine, kde sa zavreli všetky obchodíky, kaviarne i predajne suvenírov, šesťdesiatšesťročný Peter Feldmann a jeho manželka, ktorí vlastnia byt neďaleko Île de la Cité, vyhlásili, že deň pred otváracím ceremoniálom odídu do New Yorku. „Nikdy som nevidela Paríž taký prázdny,“ hovorí Parížanka. Jej manžel dodáva, že sa snažil náročné pravidlá pochopiť. Nepodarilo sa mu to.

 

QR kód, alebo nič

Rozhodnutie presunúť olympijské akcie priamo do centra Paríža a poskytnúť otváraciemu ceremoniálu brehy Seiny namiesto okraja mesta, ako to bolo v prípade Londýna v roku 2012, si vyžiadalo vyššiu úroveň zabezpečenia týchto hier. Podľa miestnych obyvateľov podobné obmedzenia nastali v minulosti iba dvakrát – počas covidu av rámci militarizácie centra mesta počas druhej svetovej vojny.

 

OH 2024 Paríž

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie