Ako naše telo starne, naše kosti sa rozpadávajú, čím sa zvyšuje riziko osteoporózy – stavu, ktorý spôsobuje, že naša kostra je krehká a zvyšuje pravdepodobnosť zlomenín.
Zlomené kosti sú obzvlášť katastrofálne pre starších dospelých, pre ktorých môžu zlomeniny znamenať dlhodobé zotavenie, invaliditu alebo dokonca predčasnú smrť. Zatiaľ čo vek, pohlavie a genetika zohrávajú významnú úlohu pri zdraví kostí, existujú diéty a životný štýl, ktoré môžu spomaliť stratu kostnej hmoty.
Odborníci poukazujú najmä na súbor živín – ako je vápnik a vitamín D – ktoré môžu v priebehu rokov udržať kostru pevnú, píše New York Post.
Vápnik
Sue Shapsesová, profesorka nutričných vied na Rutgers University, vysvetlila, že keď neprijímame dostatok vápnika z potravy, naše telá sťahujú minerál z kostí a časom ich oslabujú. Ženy vo veku 19 až 50 rokov potrebujú 1 000 miligramov vápnika denne alebo 1 200 mg, ak sú staršie. Muži vo veku 19 až 70 rokov potrebujú 1 000 mg alebo 1 200 mg, ak sú starší.
Šálka mlieka má 300 mg vápnika. Výborným zdrojom vápnika sú aj mliečne výrobky, ako je tvaroh a jogurt, ryby s kosťou ako sardinky a tmavá listová zelenina ako kel a kapusta.
Naša schopnosť absorbovať vápnik z potravinových zdrojov s pribúdajúcim vekom klesá, aj keď odborníci stále odporúčajú získavať ho z premyslenej stravy a nie z doplnkov.
Vitamín D
Vitamín D je nevyhnutný pre zdravie kostí, pretože pomáha telu absorbovať vápnik. Tiež hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme a zdraví svalov a nervov.
Telo si vitamín D nevytvára prirodzene, preto ho ľudia potrebujú získavať zo slnka, potravy alebo doplnkov stravy. Odporúčaná denná dávka vitamínu D pre dospelých je 600 medzinárodných jednotiek (nazývaných aj IU), po 70-ke sa zvyšuje na 800 IU.
Potraviny ako konzervovaný tuniak, pstruh dúhový, losos, huby, vaječné žĺtky a mlieko sú vynikajúcimi zdrojmi vitamínu D.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)