Dnes udrú silné búrky. V týchto okresoch platia výstrahy pred búrkami a vysokými teplotami (aktualizované)

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Roman Hanc, Jonhap

Silné búrky sa dnes preženú územím Slovenska. Sprevádzané budú širokou plejádou javov od prívalových zrážok, cez krúpy, no vylúčené nie sú ani nebezpečnejšie prejavy. Meteorológovia zo SHMÚ varujú tiež pred vysokými teplotami, najmä na západnom Slovensku a v južných oblastiach. Predpoludním pre viaceré okresy zvýšili výstrahu pred búrkami na druhý stupeň.

Aktualizácia o 10:48: Vo viacerých oblastiach na severe Slovenska zvýšili meteorológovia výstrahu pred búrkami na druhý stupeň. Platí v stredu do 22.00 h v okresoch Brezno, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Stará Ľubovňa, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe.

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za pol hodinu, nárazmi vetra s rýchlosťou do 110 kilometrov za hodinu a krúpami.

Na snímke mapa výstrah. Zdroj: SHMÚ

Do našej oblasti prúdi veľmi teplý vzduch od juhu a súčasne sa v tomto teplom vzduchu nad našou oblasťou vlní studený front. Počasie by malo byť preto veľmi podobné tomu, čo sme na našom území zažívali včera, píše portál imeteo.sk.

Očakáva sa, že dnešné búrky budú veľmi nebezpečné, nakoľko môžu prinášať silný vietor, ktorý má potenciál páchať materiálne škody.

Začne to už čoskoro

Počas noci sa na našom území vyskytlo niekoľko intenzívnych búrok, ktoré sa vyskytovali najmä v Banskobystrickom kraji a na východe. Ráno sa situácia mierne upokojila, no už čoskoro nás čaká ďalšia vlna búrok, ktoré na našom území začnú doslova explodovať.

K tejto pomyslenej explózii by podľa všetkého malo dôjsť v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier už pred 12:00. Z kopovitej oblačnosti sa postupne sformujú prvé, predovšetkým horské búrky.

Počas popoludnia však dôjde k ešte výraznejšiemu rastu búrok a k intenzívnym búrkam, ktoré sa vyskytnú v celej východnej polovici Slovenska.

Búrky budú nebezpečné

Búrky, ktoré sa budú vyskytovať v oblasti stredného Slovenska budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami. Nebezpečenstvo teda spočíva najmä v stacionárnych búrkach, ktoré hrozia prívalovými zrážkami.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie