Prokurátor podal obžalobu na Čurillovcov. Pred súd sa postaví 7 obvinených policajtov

Na archívnej snímke Ján Čurilla a Pavol Ďurka. Zdroj: FACEBOOK/Peter Kubina/SME/Marko Erd

Prokurátor v Trnave podal obžalobu na siedmich policajtov, tzv. čurillovcov pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a iné. Ako prvá o tom informovala to TA3. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Trnava podal dňa 15. júla 2024 na Mestský súd Bratislava obžalobu na sedem osôb (J. Č. a spol.) pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a iné,“ uviedla Drobová.

Okrem Jána Čurillu sú obvinení vyšetrovatelia Pavol Ďurka, Štefan Mašin, Milan Sabota, Branislav Dunčko, Róbert Magula a bývalý dočasný šéf inšpekcie Peter Scholtz.

Stíhaným policajtom na jar 2021 odpočúvali kancelárie na NAKA a počúvali, na čom práve robia a koho z inšpekcie chcú preverovať. V septembri 2021 ich napokon zadržali, obvinili a okresný sudca ich na dva týždne posadil do väzby.

Vyšetrovateľov, ktorí dovtedy robili na citlivých kauzách s politickým presahom vrátane známych prípadov Boží mlyn, Očistec či Judáš, spochybnili. Inšpekcia ich obvinila z toho, že chceli účelovo vyšetrovať ľudí z inšpekcie, ale aj zo Slovenskej informačnej služby či Národného bezpečnostného úradu a že si dôvody vymýšľali. Dodnes sú preto obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, píše portál aktuality.sk.

Od začiatku spáchanie trestnej činnosti popierajú. Tvrdia, že v roku 2021 mali závažné podozrenia o ľuďoch z inšpekcie či zo Slovenskej informačnej služby a ďalej ich chceli preverovať. Za pravdu im dal aj krajský súd, ktorý ich na jeseň 2021 prepustil z väzby a označil ich stíhanie za neopodstatnené.

,,Po takmer 3 rokoch akože vyšetrovania a 46. dňoch zaiste namáhavého rozhodovania prokurátora o návrhu na podanie obžaloby sme sa konečne dočkali, že sa tento prípad posunul na súd. Hoci by bolo pre všetkých lepšie, ak by vyšetrovateľ a prokurátor už v tejto fáze konali podľa zákona a dôkazov a stíhanie zastavili, už dva roky bolo jasné, že to sa nikdy nestane. Preto za týchto okolností je správa o podaní obžaloby na súd tou najlepšou správou. My sa na rozdiel od všetkých beneficientov rôznych 363-ojok a procesných pochybení na verejný súdny proces tešíme a veríme, že sa tak po rokoch podarí očistiť mená týchto čestných policajtov a vydať sa na cestu ich odškodnenia. Predtým však ešte urobíme všetko, čo je v našich silách na to, aby sme sa pokúsili o zastavenie tohto od počiatku nedôvodne vedeného trestného stíhania. Bude to veľký záťažový test nezávislosti a nestrannosti súdnej moci. Nebude to zrejme ani krátke a a ani ľahké, ale verím, že spravodlivosť a právo na konci zvíťazia,” povedal advokát pre portál v plnom znení.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie