Napriek hlavnej sezóne ceny palív klesli. Pozitívne sú aj vyhliadky

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pexels, Pixabay)

Mnohí vodiči ostali v týchto dňoch pri tankovaní prekvapení. Napriek prebiehajúcej hlavnej motoristickej sezóne, kedy benzín a nafta zväčša dražejú, ceny palív tentoraz netradične zamierili nadol. Podľa analytikov nešlo len o výnimku, informuje portál tvnoviny.sk.

Ceny palív s blížiacim sa letom začali rásť. S dovolenkovou sezónou totiž výrazne rastie spotreba a s ňou aj dopyt. Koncom minulého týždňa sa tento trend zastavil. Benzín a hlavne nafta mierne zlacneli. „Najmä pri nafte nastalo zníženie veľkoobchodných marží na celom európskom trhu. Jej produkcia je vysoká, čo tlačí marže nadol,“ uviedol analytik Boris Tomčiak.

Benzín sa tak dostáva k hranici euro šesťdesiat a nafta k euru päťdesiat. Odhady podľa expertov hovoria o tom, že korekcia cien nebola len výnimka. „Výhľad na ďalší týždeň je tak naklonený na zastavenie rastu cien na čerpacích staniciach, dokonca by mohlo dôjsť aj k miernemu poklesu,“ podotkol analytik Marek Nemky.

Konkrétne o niekoľko centov. „Výhľad na druhú polovicu júla je priaznivý. Cena nafty ešte poklesne o 2 až 3 centy. Pri benzíne očakávame stagnáciu cien,“ uviedol Nemky. Podľa údajov Štatistického úradu boli priemerné ceny za prvý júlový týždeň 1.7. až 7.7. benzín natural 95 oktánový 1,62€, benzín natural 98 oktánový 1,82€ a naftu 1,54€.

Ak by sa predikcia naplnila, cena nafty by podliezla psychologickú hranicu euro päťdesiat. Stále však treba mať na pamäti, že trh s palivami sa stále nachádza len uprostred sezóny, kedy je vo všeobecnosti najväčší tlak na ceny.

.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie