Prezident odvolal dvoch členov Súdnej rady, do funkcie ich menovala Čaputová

Na snímkach prezident Peter Pellegrini s predsedníčkou Súdnej rady Marcelou Kosovou v Prezidentskom paláci. Zdroj: TASR

Prezident Peter Pellegrini v pondelok (15.7.) odvolal dvoch členov Súdnej rady, ktorých do funkcie vymenovala ešte bývalá prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa informácií denníka SME, Pellegrini vymenovanie nových členov avizoval na utorok (16.7.).

Dvomi odvolanými členmi Súdnej rady sú Lucia Berdisová a Tomáš Gábriš. Druhý menovaný prišiel do Súdnej rady iba minulý rok v novembri. Prezident zároveň obsadí tretie voľné miesto, obsadzované hlavou štátu, nakoľko Lájosovi Meszárosovi v júni skončilo funkčné obdobie v rade. O nových konkrétnych menách zatiaľ prezident Peter Pellegrini neinformoval.

„Mená sa postupne finalizujú. Definitívne rozhodnutie prijmem zajtra s tým, že už dopredu vás môžem uistiť, že všetci traja členovia alebo členky Súdnej rady budú pochádzať z advokátskeho prostredia,“ povedal Pellegrini po stretnutí so šéfkou rady Marcelou Kosovou. Výmenu dvoch členov menovaných exprezidentkou Čaputovou zdôvodnil tým, „aby mohol prispieť vlastnou predstavou k fungovaniu Súdnej rady“. Prezident taktiež poukázal na dôležitosť nezávislosti súdnej moci pre fungovanie demokracie a obnovenie pošramotenej povesti slovenského súdnictva, ktorá je podľa jeho slov naštrbená.

„Je dôležité, aby fungovali aj všetky samosprávne orgány pôsobiace v súdnictve a aby fungovala plnohodnotne aj Súdna rada, na čele ktorej je pani predsedníčka,“ poznamenal prezident Pellegrini. Šéfka rady Kosová dúfa, že noví členovia budú môcť kvôli svojej rozhodovacej funkcii nastúpiť do úradu v čo najkratšom čase. Ocenila aj sľub prezidenta Súdnej rade, že nových sudcov nastupujúcich do systému, bude promptne vymenovávať.

Okrem dvoch uvoľnených miest čaká Súdna rada aj na ďalšie dve voľné miesta, na ktoré nominantov navrhuje Národná rada SR.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie