fbpx

Tieto príznaky upozorňujú na vážnu chorobu. Všimnete si ich pri rozprávaní

Parkinsonova choroba je najrýchlejšie rozširujúcim sa neurodegeneratívnym ochorením na svete. Zdroj: Freepik

Parkinsonova choroba začína plíživo. Než sa objavia jej prvé nápadné príznaky, môže to trvať veľmi dlho. Medzi tie najtypickejšie sa radí tras, svalová stuhnutosť alebo spomalené pohyby. Odborníci ale upozorňujú, že zákernú chorobu môžu odhaliť aj niektoré menej typické príznaky. A všimnúť si ich môžete napríklad pri rozprávaní.

Na nie príliš známe príznaky zákernej Parkinsonovej choroby upozornili odborníci z britskej zdravotnej poisťovne Usay Compare. Podľa nich môžu pred chorobou varovať napríklad poruchy reči.

S postupujúcim ochorením sa totiž pacientova reč stáva tichšou a monotónnejšou. Varovným signálom je tiež zhoršená artikulácia alebo nezreteľné vyjadrovanie. Tieto príznaky sa ale môžu objavovať postupne a môžu byť mylne pripisované zmenám, ktoré súvisia s vekom.

Ďalšími málo známymi príznakmi Parkinsonovej choroby môžu byť aj strata čuchu alebo nespavosť. Choroba totiž spôsobuje zmätok v spánkových vzorkách. Na ľahkú váhu by sa tak nemali brať ani náhle nočné mory.

„Identifikácia týchto príznakov je pre uľahčenie zvládania ochorení kľúčová. Včasná diagnóza umožňuje cielené terapie alebo prístup k podporným službám, ktoré sú prispôsobené individuálnym potrebám,“ uviedol hovorca spoločnosti Usay Compare. „Je dokázané, že včasná diagnóza navyše spomaľuje postup ochorenia a zlepšuje aj celkové výsledky,“ dodal.

Parkinsonova choroba je ochorenie nervového systému, ktoré súvisí predovšetkým s rôznymi poruchami hybnosti. Choroba v súčasnej dobe nemožno vyliečiť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie