Daj si pozor, čo JEŠ: Našla sa nebezpečná chemikália v konzervovanej kukurici

Reklama
Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik.com

Takmer každý to má vo svojej kuchynskej skrinke: konzervovanú kukuricu. Žltá zelenina sa používa na okorenenie pizze a šalátov alebo na varenie chilli con carne. Ale testeri z Öko-Test teraz objavili nebezpečnú chemikáliu v plechovkách a odporúčajú kupovať kukuricu v pohároch, píše portál bild.de.

Testeri testovali celkovo 26 plechoviek kukurice, z toho päť v téglikoch. Chemickú látku bisfenol A (BPA) našli vo všetkých 21 plechovkách. Ide o syntetickú chemikáliu, ktorá sa používa v nespočetných obaloch potravín – ako sú plastové fľaše, skladovacie boxy a plechovky.

 

Vážne zdravotné následky

Škodlivý bisfenol môže migrovať z obalu plechovky do obsahu. Podľa Európskej environmentálnej agentúry chemikália oslabuje imunitný systém už v malých dávkach. Ďalšie možné následky: neplodnosť a alergické kožné reakcie. Okrem toho sa o BPA hovorí aj v súvislosti s obezitou či problémami so správaním u detí, píšu testeri v aktuálnom vydaní Öko-Test.

Európska agentúra pre životné prostredie uvádza, že látka bisfenol sa používa od plastových a kovových obalov na potraviny až po opakovane použiteľné fľaše na vodu a fajky na pitnú vodu, vysoko nad zdravotne nezávadnou hranicou. údajov. Prítomnosť tejto látky v potravinách môže predstavovať zdravotné riziko pre milióny ľudí.

Okuliare boli neškodné

Chemická látka sa však neobjavila vo všetkých piatich pohároch. Boli hodnotené ako „veľmi dobré“. Nie je však jasné, ako sa chemikália dostane do konzervovanej kukurice. Všetci dodávatelia testovaných konzervovaných potravín ubezpečujú, že používajú takzvané „BPA-non-intent“ plechovky, ktoré sú zvnútra potiahnuté bez bisfenolu A.

 

Jedno z možných vysvetlení: Bisfenol A by sa mohol preniesť z vonkajších povlakov na vnútorné povlaky krížovou kontamináciou. „Problém nie je pre konzervované výrobky neznámy. Výrobcovia sa musia zaoberať problémom bisfenolu A a nájsť spôsoby, ako sa tejto chemikálii vyhnúť,“ požaduje redaktorka „Öko-Test“ Heike Baier.

Štúdia nadácie Stiftung Warentest z jari ukázala, že problém neexistuje len s konzervovanou kukuricou: 58 konzervovaných potravín bolo testovaných na bisfenol A – vrátane kokosového mlieka, hrášku a mrkvy, paradajok, duseného mäsa, polievok a tuniaka. Chemikáliu našli v 51 potravinách.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie