Si živnostník? Daj si POZOR na túto novinku, ktorá ťa určite nepoteší

Živnostníci môžu prísť o výhodu paušálnych výdavkov. Zdroj: Unsplash

Viac ako 200-tisíc živnostníkov na Slovensku využíva výhodu paušálnych výdavkov. Po novom by však o túto výhodu mohli prísť alebo prejde veľkou zmenou. Vláda už schválila návrh, ktorý ráta s konsolidáciou rozpočtu, píše portál peniaze.sk.

Štát sa chystá na masívne šetrenie, ktoré pocítime všetci, Vláda nedávno schválila návrh konsolidačných prostriedkov, ktoré majú znížiť výdavky štátu a zvýšiť jeho príjmy. Jeho súčasťou je aj „sekera“ na fiktívnych živnostníkov. SZČO však ale čaká ďalšia zmena, ktorá ich určite nepoteší.

Populárne paušálne výdavky, ktoré si môžu živnostníci uplatniť na zníženie základu dane sa môžu už čoskoro zmeniť. Tento výpočet výdavkov bol zavedený počas tretej Ficovej vlády, ktorú vtedy presadila koaličná SNS. V roku 2017 sa sadzba paušálnych nákladov zvýšila zo 40 na 60 percent z celkových príjmov a ročný limit sa tým zvýšil z 5040€ na 20-tisíc €.

Otázne však je, či toto nastavenie ostane bezo zmien. Vláda zvažuje možnosti úpravy limitu paušálnych výdavkov pre živnostníkov. Medzi podnikateľmi sú tieto výdavky mimoriadne populárne, nakoľko im umožňujú zjednodušenie daňového priznania a zníženie daňového základu. Šéf SNS Andrej Danko pre Hospodárske noviny uviedol, že podnikatelia sú momentálne predmetom diskusie. „Je tlak na zrušenie či na úpravu paušálnych výdavkov, potom je otázka aj v prípade systému zdanenia, vôbec to zatiaľ nie je uzavreté, existujú rôzne varianty,“ povedal Danko pre HN.

Prípadné zmeny by však spôsobili nepríjemné zmeny pre tisíce Slovákov. Vlani pri podávaní daňového priznania za rok 2022 využilo možnosť paušálnych výdavkov 263-tisíc daňovníkov. Pre mnohých podnikateľov to predstavuje uľahčenie administrácie a ušetrenie na daniach, preto môžu mať akékoľvek zmeny dopad na ich podnikanie.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie