fbpx

FOTO: Vedecký a osobný archív Stephena Hawkinga sprístupnili verejnosti

Na snímke Stephen William Hawking. Zdroj: X/Alerta Mundial

Knižnica Univerzity v Cambridgei dokončila katalogizáciu vedeckého a osobného archívu teoretického fyzika Stephena Hawkinga a sprístupnila ho verejnosti. Súčasťou zverejnených písomností je aj jeho osobná korešpondencia s rodinou, informovala v piatok agentúra DPA, píše TASR.

Hawkingova rodina venovala 113 krabíc archívneho materiálu krajine v roku 2021. Archív obsahuje desaťtisíce strán dokumentov týkajúcich sa jeho práce, fotografie a scenáre filmov a seriálov, ako napríklad Akty X a Futurama, v ktorých účinkoval. Jeho súčasťou sú aj spomienkové predmety na stretnutia s pápežmi, prezidentmi a rôznymi ľuďmi.

Archív obsahuje tiež list z roku 1986, ktorý fyzik adresoval svojim rodičom. Diktoval ho pomocou komunikačného systému získaného po tracheotómii, ktorú podstúpil v tom istom roku.

„Píšem tento list na svojom novom počítači, ktorý dokáže aj hovoriť, znie však trochu ako Dalek s americkým prízvukom. Výborne sa ním komunikuje, no nedá sa prenášať, pretože je priveľký. Mám však ešte jeden, ktorý sa možno bude dať pripevniť k môjmu vozíku,“ uvádza fyzik v liste. Dalekovia sú rasou fiktívnych mimozemských mutantov vzhľadom pripomínajúcich robotov z vedecko-fantastického televízneho seriálu Doctor Who. V seriáli vystupujú v úlohe zloduchov.

Hawkingova rodina chcela, aby budúce generácie vedcov mali voľný prístup k jeho prácam, preto s Knižnicou Univerzity v Cambridgei, Skupinou vedeckých múzeí a britskou vládou uzavrela dohodu, ktorá to umožňuje. Na jej základe verejne sprístupnili tisíce strán dokumentov, ktoré fyzicky uchováva Univerzita v Cambridgei. Viac než 1000 predmetov vrátane vedcovho invalidného vozíka, syntetizátora reči či osobných vecí vystavuje Vedecké múzeum v Londýne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie