fbpx

Je tvoj partner okej? Čo môže upozorniť na jeho duševnú chorobu

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels

Na internete často narazíš na tragické správy o ľuďoch, ktorí niekoho zabili alebo zneužili. Rovnako počúvaš o samovraždách známych osobností alebo ľudí z okolia. Možno si tiež kladieš otázku, prečo včas nezasiahla rodina a blízki priatelia? Dôvodom je, že len málokto z nás dokáže rozpoznať príznaky vážneho duševného ochorenia, ktoré k týmto činom môže viesť.

Pozrime sa na varovné príznaky štyroch najčastejších duševných chorôb, ktoré môžu viesť k násiliu na druhých, ale aj k samovraždám.

Depresia

Šesťdesiatročná Jána stále nemôže zabudnúť na časy, kedy sa zamilovala do svojho muža Davida, ktorý vtedy končil štúdiá na lekárskej fakulte. Obaja boli vďační za každú minútu, ktorú mohli spolu stráviť. Keď potom po škole jej muž nastúpil ako lekár v nemocnici, začala si všímať jeho premeny. Vyčerpávajúce smeny v nemocnici a nedostatok odpočinku sa výrazne podpísali na jeho psychike. Vtedy tomu bohužiaľ neprikladala takú dôležitosť, myslela si, že ide o únavu. V o to väčšom šoku bola, keď jedného dňa po návrate domov našla svojho muža mŕtveho. Spáchal samovraždu bez toho, aby niekto z jeho blízkych mal vôbec tušenie, že trpí duševnou chorobou. Dodnes si Jana nemôže odpustiť, že včas nespoznala varovné signály depresie, ktorou dlhé mesiace jej muž trpel. Preto už niekoľko rokov apeluje na všetkých ľudí, aby nepodceňovali nasledujúce príznaky a snažili sa situáciu včas riešiť.

Varovné signály depresie:

  • Strata radosti z kedysi príjemných činností,
  • Problémy so spánkom: priveľa alebo primálo spánku,
  • Pocity bezcennosti,
  • Zlé sústredenie,
  • Prejedanie alebo odmietanie jedla.

Bipolárna porucha

Po tom, čo Denise zomrela matka, skončila kvôli hlbokej depresii v nemocnici. Vďaka liečbe sa jej ale podarilo získať späť svoju prácu a fungovať úplne normálne. Jediný problém bol, že začala utrácať. Prišla o celé svoje dedičstvo a trpela vážnymi zmenami nálad. Nakoniec jej bola diagnostikovaná bipolárna porucha. Tento vážny problém si vyžaduje neustály lekársky dohľad, pretože primárnymi príznakmi sú dramatické a nepredvídateľné zmeny nálad. Choroba má dve protichodné fázy, pocity nadnesenej nálady až eufórie a depresie.

Príznaky, ktoré treba hľadať vo fáze depresie:

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie