fbpx

SMUTNÁ správa spoza veľkej mláky, do hereckého NEBA odišla herečka z kultového filmu

Herečka z filmu The Shining zomrela vo veku 75 rokov. Zdroj: People; Shutterstock; Unsplash

CNN informuje, že vo veku 75 rokov zomrela herečka z kultového filmu Osvietenie, Shelley Duvall. O herečkinej smrti, ktorá hrala hneď v niekoľkých uznávaných filmoch režiséra Roberta Altmana, informoval jej dlhoročný partner.

Duvallová zomrela v spánku v ich dome v Blanco v Texase na komplikácie spôsobené cukrovkou, uviedol pre The Hollywood Reporter Dan Gilroy, životný partner herečky, s ktorým žila viac ako 30 rokov. „Opustila nás moja drahá, milá, úžasná životná partnerka a priateľka,“ povedal Gilroy. „V poslednom čase príliš veľa trpela, teraz je voľná. Odleť, krásna Shelley.“

Duvallová, známa svojou štíhlou postavou, veľkými výraznými očami a silnými hereckými výkonmi, vynikla hraním po boku Jacka Nicholsona v horore Osvietenie (The Shining) a Robina Williamsa v komédii Pepek námorník (Popeye). Zarytí filmoví fanúšikovia ju však poznajú aj vďaka jej spojeniu s uznávaným režisérom Robertom Altmanom, ktorý ju prvýkrát obsadil do úlohy milostného partnera vo filme Brewster McCloud z roku 1970.

Duvallová si stvárnila nezabudnuteľné úlohy v niektorých jeho ďalších filmoch, napríklad vo filme Nashville z roku 1975 a vo filme 3 ženy z roku 1977, za ktorý získala v Cannes cenu pre najlepší ženský herecký výkon. V článku pre Boca Raton News uverejnenom v roku 1977 Altman herečku vyzdvihol ako herečku, ktorá sa dokáže „pohybovať na všetkých stranách kyvadla: šarmantná, hlúpa, sofistikovaná, patetická – dokonca aj krásna“.

Duvallová má na konte aj ďalšie významné úlohy vo filmoch Annie Hallová a McCabe a pani Millerová. V zábavnom priemysle pracovala desaťročia, až kým ju nezastihli ťažké časy. V roku 2016 sa Duvallová objavila v dennej talk show Dr. Phila v rozhovore s názvom „Záchrana Shelley Duvallovej z filmu The Shining“ (A Hollywood Star’s Descent Into Mental Illness).

Herečka urobila niekoľko znepokojujúcich vyhlásení, pričom tvrdila, že jej herecký kolega z filmu „Popeye“ Williams, ktorý zomrel v roku 2014, je stále nažive. „Som veľmi chorá,“ povedala vtedy Dr. Philovi. „Potrebujem pomoc.“ Po odvysielaní epizódy sa ohlásili fanúšikovia, ktorí sa sťažovali, že Duvallová bola vydieraná.

V apríli Duvallová, ktorá sa od filmu Manna nebeská z roku 2002 stiahla z verejného života, poskytla rozhovor denníku New York Times, v ktorom sa zamýšľala nad svojou kariérou a absenciou vo filmových a televíznych projektoch. „Bola som hviezda, hrala som hlavné úlohy,“ povedala. „Ľudia si myslia, že je to len starnutím, ale nie je to tak. Je to násilie.“

„Ako by ste sa cítili, keby boli k vám ľudia naozaj milí, a potom sa zrazu, v okamihu… obrátili proti vám?“ dodala. „Nikdy tomu neuveríte, pokiaľ sa to nestane vám. Preto ťa to bolí, pretože nemôžeš naozaj uveriť, že je to pravda.“ V tom čase žila s Gilroyom v izolovanom, ale pokojnom jednoposchodovom dome v texaskom Hill Country.

V priebehu rokov si Duvallová udržala veľkú základňu priaznivcov. Vrátila sa na plátna a v roku 2023 si zahrala v horore Forrest Hills. „Chcela som opäť hrať. A potom mi ten chlap stále volal, a tak som skončila,“ zavtipkovala Duvallová v rozhovore pre Times. „Ak niekedy budete hrať v horore, ďalšie horory prídu za vami, nech už urobíte čokoľvek.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie