fbpx

VIDEO ZÁSAHU: Policajti na fakulte UK od začiatku pátrali po nebezpečnom páchateľovi, vedenie tvrdilo opak

Vrah David Kozák (24) začal do študentov a pedagógov páliť zo svojich legálne držaných zbraní. Zdroj: X/The Standard, LBC

Hliadky pražskej polície, ale aj kriminalisti v civile pátrali po strelcovi z Filozofickej fakulty UK osudného minuloročného 21. decembra od samého začiatku ako po „nebezpečnom páchateľovi“ podozrivom z vraždy otca, ktorý môže byť ozbrojený. Dialo sa tak pritom už poldruha hodiny až hodinu pred prvými výstrelmi v budove fakulty na Palachovom námestí. Informuje portál novinky.cz.

Vyplýva to z úradných záznamov samotných policajtov spísaných ešte v ten istý deň, ktorých kópie majú Novinky k dispozícii.

Vedenie pražskej polície pritom na tlačovej konferencii deň po tragickej udalosti, ale aj následne ešte niekoľko týždňov opakovane zahmlievalo a tvrdilo, že policajti pred streľbou hľadali iba samovraha, a nie vraha. O tom, že však nejde „len“ o samovraha, svedčil aj rozsah policajnej akcie, keď po mladíkovi v centre Prahy usilovne pátrali desiatky príslušníkov polície, vrátane kriminalistov v civile, aj zásahové jednotky. Nikto z nich však oficiálne nevaroval vedenie fakulty ani študentov.

„Zástupcovia polície a minister vnútra nám opakovane na výboroch pre bezpečnosť nehovorili pravdu,“ povedal v júni Novinkám k rozporom v tvrdeniach vedenia polície podpredseda bezpečnostného výboru a opozičný poslanec Jiří Mašek.

Vrah David Kozák začal do študentov a pedagógov páliť zo svojich legálne držaných zbraní minútu pred 15. hodinou na štvrtom poschodí sídla FF. Do objektu ale vošiel už poldruha hodiny predtým; krátko po ňom do budovy vstúpila aj trojčlenná policajná uniformovaná hliadka, ktorá tam mladíka hľadala.

„Hliadka ALKA 726 bola vyslaná okolo 13:20 na námestí Jána Palacha, kde mala preveriť výskyt muža menom DK podozrivého z vraždy svojho otca v rodinnom dome v obci Hostouň,“ napísal do úradného záznamu už 21. decembra jeden z členov tejto hliadky, ktorí na fakulte pátrali len chvíľku po príchode Davida do budovy.

Jeho kolega z tej istej hliadky potom písomne ​​v ten istý deň povedal, že išli do budovy preto, že sa v nej „mal nachádzať muž s psychickými problémami, ktorý by mohol byť ozbrojený“.

O tom, že nielen títo uniformovaní policajti dostali informácie nie o možnom samovrahovi, ale o mužovi podozrivom z vraždy, svedčia úradné záznamy takmer desiatky operatívcov z kriminálnej polície Praha 1.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie