fbpx

VIDEO a FOTO: Slovensko zasiahli silné búrky. Zaplavilo viacero ciest, hrozia povodne

Na snímke búrka, ktorá zaplvila viaceré cesty. Zdroj: FACEBOOK/Ružomberský hlas/Liptovský dopravný servis,

Na našom území začali dnešné búrky naberať nebezpečný smer. Sú čoraz intenzívnejšie a páchajú už aj prvé škody, a to na miestach stredného a severného Slovenska. Zaplavené sú viaceré cesty vodou, ktorá nestíha odtekať.

Na Slovensku sa od poludnia rozmohli búrky, ktorých je stále viac. Tieto búrky sú bleskovo veľmi aktívne a stávajú sa aj čoraz nebezpečnejšími, informuje portál imeteo.sk. Týka sa to predovšetkým na strednom území.

Pri búrkach padajú drobné krúpy, silnie vietor a padá množstvo vody. Práve intenzívny lejak je najväčším problémom dnešných búrok, ktoré sú skôr stacionárne.

Znamená to, že búrky sa hýbu len veľmi pomaly a na jedno miesto prinášajú veľké úhrny zrážok. Búrky na severe Slovenska už stihli zatopiť jednu z ciest medzi dvomi obcami a búrky vyčíňajú aj naďalej.

Polámané stromy aj krúpy

Nebezpečná situácia je aj v Handlovej, kde búrky dokonca lámu stromy a prehnalo sa tu aj drobné, ale za to intenzívne krupobitie. Podľa amatérskych zrážkomerných staníc v tejto oblasti spadlo už vyše 50 mm zrážok, hoci podľa oficiálne stanice SHMÚ to bolo „len“ 28 mm.

Dnešné búrky môžu byť veľmi teda naďalej nebezpečné a ešte nepoľavujú. V jadrách búrok nie je vylúčený výskyt aj výskyt väčších krúp.

Oveľa nebezpečnejšia bude dnes statickosť búrok a zosilnený vietor. Podľa portálu v Handlovej vyčíňal silný vietor, ktorý sa už vyzúril a vyvrátil aj niekoľko stromov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie