fbpx

Obľúbené žlté vlaky a autobusy sú na predaj. Má to ale háčik

Ilustračná foto. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Podnikateľ Radim Jančura chce predať firmu RegioJet, ktorá prevádzkuje známe žlté vlaky a autobusy. Zbiera už ponuky od investorov, aj keď predávať vraj nemieni hneď. Jančura to povedal v rozhovore pre český ekonomický denník E15.

„Nedávno som sa definitívne rozhodol tak, že raz firmu predám. Mám 52 rokov, nebudem tu večne. Mám dcéru, neštuduje technické zameranie, takže predaj je prirodzenou voľbou,“ povedal denníku Jančura. Zároveň dodal, že firmu nemieni predať hneď, najskôr tak o päť až desať rokov.

Už teraz ale začína vyhodnocovať ponuky, ktoré mu chodia od investorov, skôr než od dopravcov. Informácie denníka, že záujem o kúpu prejavili rakúske či francúzske železnice alebo FlixBus, ale nepotvrdil.

V rozhovore tiež zopakoval, že nedávna tragická vlaková nehoda v Pardubiciach, kde strojvodca RegioJetu prešiel na červenú, pre neho bola obrovská rana.

RegioJet Jančura založil v roku 2009, išlo o prvú konkurenciu štátnym Českým dráham. Žltým vlakom a autobusom sa podarilo presadiť aj vďaka drobným inováciám, ako boli stevardi, káva alebo denná tlač na palube.

Dnes firma prevádzkuje vyše dvesto vlakových vozňov – vagónov a má 150 autobusov. RegioJet na jar v tlačovej správe uviedol, že za minulý rok podľa očakávania vykáže rekordný zisk pred zdanením presahujúci 500 miliónov českých korún (takmer 20 miliónov eur).  Žlté vlaky a autobusy vlani prepravili takmer 12 miliónov cestujúcich, čo bol medziročný nárast o viac ako milión.

Jančura vlastní aj spoločnosť Student Agency, ktorá sa venuje predajom leteniek či zájazdov.

V posledných rokoch Jančura investoval do kúpy horských hotelov v Rakúsku, kam rád počas zimy odchádza dohliadať na prevádzku a pritom si aj zalyžovať.

Narodil v Ostrave, po štúdiách sa presťahoval do Brna, odkiaľ riadi Student Agency a RegioJet.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie