fbpx

VIDEO a FOTO: Silný OTRAS v bani: Pod zemou zostali desiatky baníkov

Na snímke záchranári v bani. Zdroj: FACEBOOK/Wojewódzkie Pogotowie Ratunkowe w Katowicach

Silný otras nastal vo štvrtok ráno v uhoľnej bani Rydultowy v Poľsku, ktorá sa nachádza neďaleko hraníc s Českou republikou. Desiatky baníkov zostávajú pod zemou a záchranári nemajú kontakt s dvoma pracovníkmi bane. Po otrasoch sa na povrch dostalo pätnásť ľudí, z ktorých desať je v nemocnici.

„Došlo k silnému otrasu… Záchranná operácia pokračuje. Sú tam zranení ľudia, vyťahujú ich,“ uviedol pre poľskú tlačovú agentúru PAP dispečer banského úradu, ktorý zatiaľ nevedel, aký silný bol otras a kde bolo jeho epicentrum. Podľa hovorkyne majiteľa bane, banskej spoločnosti Polska Grupa Górnicza (PGG), k otrasu došlo po ôsmej hodine ráno v hĺbke približne 1,2 kilometra.

Hovorkyňa spoločnosti Aleksandra Wysocka-Siembiegová tiež vylúčila výbuch metánu. Podľa riaditeľa katovickej záchrannej služby Lukasza Pacha sú zranení baníci v stabilizovanom stave.

Z doterajších informácií nie je jasné, koľko ľudí zostáva v podzemí. Podľa hovorkyne spoločnosti PGG sa v čase otrasu v postihnutej časti bane nachádzalo šesťdesiatosem baníkov. „Päťdesiattri (baníkov) je stále pod zemou,“ uviedla Wysocka-Siembigová pre agentúru Reuters a dodala, že s dvoma pracovníkmi sa nepodarilo skontaktovať.

Zasahujú aj vrtuľníky

Riaditeľ katovickej záchrannej služby Lukasz Pach predtým pre televíziu TVN24 uviedol, že pod zemou zostalo približne 40 ľudí a ďalších 15 je už na povrchu, z ktorých 10 je v nemocnici, ale v stabilizovanom stave.

Podľa prvých informácií spoločnosti Onet záchranári na začiatku zásahu nemali kontakt s približne desiatimi ľuďmi. Na mieste pracuje viac ako desať tímov banských záchranárov. Zasahujú aj tri vrtuľníky.

Baňa Rydultowy je jednou z najstarších uhoľných baní v Hornom Sliezsku, uviedla TVN24. Funguje od roku 1792 a v súčasnosti zamestnáva viac ako 2 000 baníkov. V minulosti sa stala dejiskom banských nešťastí, pričom v roku 2020 zomrel štyridsaťšesťročný baník v dôsledku uvoľnenia horniny zo stropu bane a rok predtým zahynul pri otrasoch štyridsaťštyriročný baník, uviedla spoločnosť Onet.

Poľsko, ktoré je z veľkej časti energeticky závislé od uhlia, zažilo v posledných rokoch niekoľko banských nešťastí. V máji tohto roku prišli o život dvaja baníci pri otrasoch v bani Myslowice-Wesola na juhu krajiny.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie