fbpx

ADRENALÍN a rýchla reakcia: Na bicykli vdýchol včelu. Zavolal si záchranku a náhle stratil vedomie

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Unsplash/Eduardo Gorghetto

Lekár, ktorý pri jazde na bicykli vdýchol včelu, okamžite zosadol a zavolal tiesňovú linku 155, no vzápätí odpadol. Aj keď človek nemusí byť alergický na bodnutie včelou alebo osou, žihadlo v oblasti úst a krku je vždy životu nebezpečné. Opuch v týchto miestach môže ohroziť život bez ohľadu na prítomnosť alergie alebo anafylaktického šoku. Spomínaný lekár začal čoskoro pociťovať dusenie a stratil vedomie. Našťastie, operačné stredisko ZZS dokáže dnes lokalizovať volajúceho. Presne to lekárovi zachránilo život. Píše pravda.sk.

Príbehy z praxe záchranárov

Alergológ a imunológ prof. MUDr. Martin Hrubiško, PhD., z Bratislavy uvádza, že podobných prípadov je viac. MUDr. Július Pavčo, lekár Záchrannej zdravotnej služby, za posledné dva týždne zažil tri ďalšie prípady, hoci menej dramatické. Prvý pacient, alergický na bodnutie blanokrídlym hmyzom, si musel zavolať záchranku, pretože si zabudol adrenalínové pero doma. Druhý pacient, tiež alergik, použil adrenalínové pero, no vytiahol ho priskoro a liek sa nedostal úplne do tela. V treťom prípade mal pacient adrenalínové pero, ale bál sa ho použiť.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie