fbpx

Lekári bijú na poplach. Ministerstvo žiadajú o riešenie aktuálnej situácie

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/wavebreakmedia_micro, peoplecreations)

Za alarmujúci stav týkajúci sa zabezpečenia všeobecnej ambulantnej starostlivosti nesie zodpovednosť vedenie rezortu zdravotníctva v predchádzajúcich šiestich rokoch aj v súčasnosti. Skonštatovala to Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) v reakcii na výsledky monitoringu všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Volá po určení stratégie, ako zabezpečiť Slovákom dostupnú primárnu zdravotnú starostlivosť.

„Neustále krivenie rezidentského štúdia, jeho nekoncepčné a neodborné zmeny a predovšetkým fungovanie bez vízie trvalého rozvoja primárneho kontaktu. Súčasný stav pri macošskom prístupe štátu preto neprekvapuje,“ poznamenala prezidentka spoločnosti Monika Palušková.

Opätovne upozornila na preťaženosť všeobecných lekárov a zvyšujúcu sa byrokraciu. „Všeobecní lekári majú riešenia stavu a opakovane ich ministerstvu zdravotníctva ponúkli,“ podotkla. Skritizovala aj rozmiestnenie všeobecných ambulancií v krajine. Označila ho za chaotické. Pri mape, ktorá má ukazovať okresy s nedostatkom lekárov, rezort podľa nej pracuje s nesprávnymi dátami.

„Metodika, ktorou sa mapa vytvárala, je nesprávna a má za následok na jednej strane katastrofálnu situáciu na vidieku, nedostupnosť zdravotnej starostlivosti vo vybraných okresoch a zároveň pretlak všeobecných lekárov aj v okresoch, ktoré ministerstvo uvádza ako kritické,“ dodala.

Všeobecní lekári preto volajú po prijatí systematických zmien. „Ak konečne štát nezačne systematicky a odborne pracovať predovšetkým s alarmujúcim nedostatkom lekárov na vidieku, problém nadobudne nekontrolované rozmery. Už teraz nám štatisticky viac ako polovica mladých všeobecných lekárov zostáva v krajských mestách,“ uzavrela Palušková.

Monitoring všeobecnej ambulantnej starostlivosti ukázal, že situácia s jej zabezpečením je alarmujúca. Pracujúci lekári majú vysoký vek a ku koncu vlaňajška stúpol počet pacientov bez zmluvného lekára. Na výsledky monitoringu upozornil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za vlaňajšok. Apeloval preto na prijatie opatrení.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie