fbpx

V Karpatoch medveď zabil turistku. Záchranári našli jej telo, zviera zastrelili

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/wirestock)

V rumunských Karpatoch zomrela 19-ročná žena, po tom, čo na ňu zaútočil medveď. Podľa očitého svedka, ktorý následne zavolal na tiesňovú linku, mladú turistku odvlieklo zviera počas výletu v masíve Bucegi južne od Brašova. Informovala o tom rumunská tlačová agentúra Mediafax. 

Agresívneho medveďa zastrelili

O necelú hodinu neskôr horskí záchranári a policajti v utorok večer našli telo ženy. Medveďa zastrelili, pretože sa pokúsil zaútočiť aj na záchranárov.

Podľa vládnych odhadov žije v rumunských Karpatoch okolo 8-tisíc medveďov hnedých. Je to po Rusku druhá najväčšia populácia medveďov v Európe. Opakovane útočia na turistov, napadajú farmy a prehrabávajú sa v odpadkových košoch v mestách ako Brašov pri hľadaní jedla.

Po najnovšom úmrtí vyzval rumunský minister životného prostredia Mircea Fechet na vyššie kvóty na odstrel medveďov. Ako minister žiadal ročne usmrtiť 500 zvierat, no po konzultácii s inými inštitúciami sa tento počet znížil na 220 kusov.

Úrady okrem iného opakovane prevážajú agresívne medvede do iných regiónov Rumunska. Táto metóda je zbytočná, povedal minister Fechet pre televíznu stanicu „Antena3 CNN“. Znamená to len „že presúvame problém z jedného okresu do druhého“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie