TOTO sú najúčinnejšie tipy proti RAKOVINE. Robiť ich môžeš každý deň

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay, Freepik

Väčšine rakoviny sa dá predísť. Bohužiaľ, väčšina ľudí stále nemá jasno v kľúčových krokoch, ktoré môžu podniknúť na zníženie rizika. My sme vám ich tu zhrnuli. Toto je najúčinnejší liek proti rakovine. 

Dobrou správou je, že keď sa na všetky tieto dôkazy pozrieme spoločne, na povrch vypláva osem jednoduchých tipov. Patria sem veci ako udržiavanie zdravej hmotnosti, pravidelné cvičenie a vyhýbanie sa tabaku.

Nefajčite

Fajčenie a užívanie bezdymového tabaku, ktoré je v povedomí verejnosti primárne spojené s rakovinou pľúc, je zavedený rizikový faktor pre najmenej 14 ďalších druhov rakoviny, vrátane rakoviny hlavy a krku, močového mechúra, prsníka, obličiek, krčka maternice, pažeráka, pankreasu, žalúdka, hrubého čreva, konečníka a krvi (niektoré leukémie). A nefajčenie môže byť jeden z najúčinnejších liekov proti rakovine.

Jediný najlepší spôsob, ako predchádzať rakovine a iným chronickým ochoreniam, je nefajčiť. Odvykanie má obrovské výhody. Do dvoch rokov po odvykaní od fajčenia začne klesať riziko mnohých chorôb súvisiacich s fajčením a po 10 – 20 rokoch sa riziko rakoviny pľúc a väčšiny iných chorôb súvisiacich s fajčením takmer vyrovná riziku u nefajčiarov.

Udržujte si zdravú váhu

Veľmi dobré dôkazy naznačujú, že udržiavanie zdravej hmotnosti a osvojenie si iných návykov zdravého životného štýlu by mohlo zabrániť takmer polovici úmrtí na rakovinu.

Nadváha, najmä obezita, je silne spojená so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka (po menopauze), hrubého čreva, obličiek, pankreasu, pažeráka (adenokarcinóm ), vaječníkov a prostaty. A pribúda dôkazov, že obezita zvyšuje aj riziko leukémie, lymfómu, mnohopočetného myelómu a rakoviny pečene a žlčníka.

Pravidelne cvičte

Zdravotné benefity pravidelnej fyzickej aktivity sú dobre známe. Okrem toho, že znižuje riziko srdcových chorôb, mŕtvice, cukrovky, osteoporózy a vysokého krvného tlaku, pomáha aj pri prevencii rakoviny. Najlepší liek proti rakovine je tak aj držať sa fit a vo forme.

Dôkazy teraz dokonca naznačujú, že pravidelné dlhodobé sedenie – aj keď máte odporúčané množstvo cvičenia – môže zvýšiť riziko rakoviny prsníka, endometria a pľúc. Takže okrem práce na cieľoch cvičenia je tiež dôležité obmedziť počet hodín strávených sedením každý deň.

Jedzte zdravú stravu

Zdravá strava je kľúčom k celkovému zdraviu a môže pomôcť znížiť riziko mnohých druhov rakoviny. Existujú spoľahlivé dôkazy, že spôsob, akým jeme, má skutočný vplyv na riziko rakoviny. Možno prekvapivo, nie je to tuk alebo mäso, alebo ovocie a zelenina, čo je najdôležitejšou súčasťou stravy, pokiaľ ide o riziko rakoviny – sú to len kalórie.

Udržať si kalórie pod kontrolou, aby váha zostala pod kontrolou, je tá najdôležitejšia zmena v stravovaní, ktorú môžu ľudia urobiť. Okrem kalórií dobré dôkazy ukazujú, že diéta na zníženie rizika je:

  • prevažne rastlinná (s množstvom ovocia, zeleniny a celých zŕn);
  • nízky obsah živočíšnych produktov (ako živočíšny tuk, červené mäso a spracované mäso);
  • nízky obsah sodíka;
  • pre mužov nie príliš vysoký obsah vápnika (menej ako 1500 mg/deň).

Alkohol pite s mierou, ak vôbec

Alkohol má pre zdravie komplexnú úlohu. Zatiaľ čo štúdie neustále ukazujú, že pitie aj malého množstva alkoholu (menej ako jeden nápoj denne) môže zvýšiť riziko dvoch bežných druhov rakoviny (prsníka a hrubého čreva), existujú aj veľmi dobré dôkazy, že mierna konzumácia môže výrazne znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Vyváženie týchto rizík a výhod je kľúčové. Najlepším liekom proti rakovine tak bude piť s rozumom a vo veľkej miere.

Rastúce dôkazy silne naznačujú, že pitie alkoholu v mladosti a mladej dospelosti má obzvlášť dôležitý vplyv na neskoršie riziko rakoviny prsníka v dospelosti. Mladí ľudia by sa mali úplne vyhýbať alkoholu. V ideálnom prípade by mali aj mladé dospelé ženy; ak však pijú, mali by to robiť minimálne na miernom alebo nižšom množstve – a vyhýbať sa nadmernému pitiu.

Chráňte sa pred slnkom. A vyhýbajte sa soláriám

Príliš veľa slnečného žiarenia je známou príčinou rakoviny kože vrátane závažného melanómu.

Používanie solária je tiež dôležitým problémom, najmä u mládeže a mladých dospelých. Medzinárodná asociácia pre výskum rakoviny označuje opaľovanie v interiéri za karcinogénne pre ľudí a čoraz častejšie používanie opaľovania v interiéri presne napodobňuje nárast výskytu melanómu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie