fbpx

Prelom v diagnostike AUTIZMU? Vedci prichádzajú s rýchlou, no nevábivou metódou

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

Vedci objavili v zložení črevnej mikroflóry autistov vlastnosti, ktoré ich odlišujú od ľudí bez tohto postihnutia.

Podľa autorov z Hongkongu by vyšetrenie stolice mohlo odhaliť, či osobe diagnostikujú autizmus. Takýto test by mohol byť expresne rýchly, jednoduchý a finančne nenáročný, píše cas.sk.

V časopise Nature Microbiology čínski vedci opisujú, ako sa výrazne odlišovali črevné mikróby medzi deťmi s autizmom a bez neho.

„Potvrdenie diagnózy podozrenia na autizmus zvyčajne trvá tri až štyri roky, pričom väčšina detí je diagnostikovaná vo veku šesť rokov. Náš súbor biologických znakov v mikrobióme má vysokú účinnosť u detí mladších ako štyri roky, čo môže uľahčiť včasnú diagnostiku,“ uviedol hlavný autor objavu, profesor Qi Su z Čínskej univerzity v Hongkongu.

Štatistické údaje za posledné desaťročia odhaľujú fakt, že počet detí s autizmom výrazne vzrastá, najmä vďaka zvyšovaniu povedomia v spoločnosti o tejto diagnóze. Taktiež sa rozširujú kritériá, ktoré sú používané na stanovenie ochorenia.

Štúdie na dvojčatách naznačujú, že v šesťdesiatich až deväťdesiatich percentách je autizmus genetického charakteru. Prispievajú k nemu aj ďalšie faktory, ako napríklad vyšší vek rodičov, komplikácie pri pôrode, alebo že sa matka počas tehotenstva dlhodobo vystavuje znečistenému ovzdušiu či niektorým pesticídom.

„Hoci genetické faktory zohrávajú pri autizme významnú úlohu, mikrobióm by mohol pôsobiť ako prispievajúci faktor tým, že moduluje imunitné reakcie, produkciu neurotransmiterov a metabolické dráhy. To nemusí nevyhnutne znamenať príčinnú súvislosť, ale naznačuje to, že mikrobióm môže ovplyvňovať závažnosť alebo prejavy symptómov autistického spektra,“ domnieva sa profesor Qi Su.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie