fbpx

Predsedom francúzskej vlády chce byť socialista Olivier Faure

Bývalá predsedníčka krajne pravicového Národného združenia (RN) Marine Le Penová a Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Prvý tajomník francúzskej Socialistickej strany (PS) Olivier Faure v utorok deklaroval pripravenosť prevziať úlohu predsedu vlády, informuje TASR.

V rozhovore citovanom televíziou BFM súčasne dodal, že jeho nominácia závisí od výsledku rokovaní v rámci ľavicového bloku Nový ľudový front (NFP), ktorý je po predčasných voľbách najsilnejšou frakciou vo francúzskom Národnom zhromaždení. NFP, do ktorého patria aj socialisti, zelení a komunisti, však ani zďaleka nemá dostatok poslancov na to, aby vytvoril vládu.

Poslanci z ľavicovej aliancie, ktorí v utorok prišli do parlamentu, aby sa dohodli na ďalších krokoch i programe ustanovujúceho zasadnutia, vyzvali prezidenta Emmanuela Macrona, aby nominoval premiéra z ich strany. NFP dodal, že zotrvanie Gabriela Attala na poste predsedu vlády „by mohlo vyznieť ako pokus o vymazanie výsledku“ nedeľného druhého kola volieb. NFP v tejto súvislosti varovala prezidenta pred akýmkoľvek pokusom spreneveriť sa inštitúciám republiky.

Na rešpektovanie výsledkov volieb Macrona v utorok vyzvala aj líderka poslaneckého klubu krajne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI), ktorá má v rámci NFP najviac poslancov. Mathilde Panotová vo svojom vyjadrení odsúdila „demokratickú anomáliu“, ku ktorej podľa nech dochádza vo Francúzsku, keď sa prezident dva dni po porážke svojho tábora vo voľbách „správa, akoby sa v tejto krajine nič nestalo“.

Socialistická primátorka mesta Nantes Johanna Rollandová, ktorá je aj členkou tímu vyjednávačov za PS, v rozhovore v televízii France 2 uviedla, že je otvorená koalícii s „určitými ľavicovými macronistami“. Podobný názor má aj bývalá predsedníčka Národného zhromaždenia Yaël Braunová-Pivetová, ktorá vo vysielaní stanice France Inter vyzvala na vytvorenie „programovej aliancie s centristami, republikánmi a sociálnymi demokratmi, teda socialistami a ekológmi“.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie