fbpx

Viktor Orbán sa odtrhol z reťaze, píše Politico. Pohybuje sa ako sfetovaný kocúr, dodáva

Viktor Orbán s Volodymyrom Zelenským (vľavo) a s Vladimirom Putinom (vpravo). Zdroj: FB/Viktor Orbán

Rozzúrení činitelia v Európskej únii sa snažia skrotiť samozvaného prezidenta Európy. Od chvíle, keď Budapešť minulý týždeň prevzala rotujúce predsedníctvo EÚ, sa maďarský vodca Viktor Orbán pohybuje ako sfetovaný kocúr, napísal web Politico.

Z Kyjeva, kde sa stretol s ním nenávideným Volodymyrom Zelenským, cez Moskvu, kde sa porozprával s ruským vodcom Vladimirom Putinom, až do Pekingu, kde si potriasal rukou s predsedom Si Ťin-pchingom, uskutočnil maďarský premiér závratný program globálnej diplomacie, ktorý má jeho slov priniesť mier Ukrajine.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová aj šéf Európskej rady Charles Michel maďarského vodcu odcudzujú, pretože im kradne show a v Bruseli vedome budí kontroverzie.

Rozruch na sociálnych sieťach minulý utorok, druhý deň polročného maďarského predsedníctva v Rade EÚ, vyvolalo video, ktoré Orbána zámerne vykresľovalo ako muža na misii.

Okázalá kolóna s húkajúcimi sirénami a blikajúcimi modrými a červenými svetlami na ceste „za mierom“. Dramatická hudba, zábery v štýle akčných filmov a tu sa – o 2100 kilometrov ďalej, v hlavnom meste Ukrajiny – objaví muž, ktorý tvrdí, že môže svet uchrániť pred svetovou vojnou.

Hudba zosilňuje, keď dorazí k prezidentskému palácu v Kyjeve. Orbán si sadne s ukrajinským prezidentom Zelenským k „trojhodinovému rokovaniu“, ktoré skončilo úsmevom na oboch stranách a tlačovou konferenciou s podaním ruky.

Prvý krok

O tri dni neskôr bol Orbán na ceste znovu – a vyvolal tak oveľa väčšiu kontroverziu medzi vedúcimi predstaviteľmi EÚ, ktorí trvajú na tom, že úloha maďarského premiéra v Rade EÚ je z diplomatického hľadiska irelevantná.

Tentoraz  Orbán ponúkol rovnakú ruku v Moskve Putinovi, krvilačnému ruskému vodcovi, ktorý už roky vedie vojnu na Ukrajine a ohrozuje povojnovú bezpečnostnú architektúru Európy.

Napriek námietkam z Bruselu Orbán hrdo vyhlásil, že do Moskvy prišiel ako emisár Európskej únie.

„Bez dialógu a diplomatických kanálov nemôžeme dosiahnuť mier,“ povedal v Kremli.

„Zažil som, že pozície sú od seba vzdialené, ale pokiaľ ide o obnovenie dialógu, bol dnes urobený prvý dôležitý krok.“ Na konci jeho cestovného videa sa objavilo logo maďarského predsedníctva s trumpovským heslom: Make Europe Great Again (Urobme Európu opäť skvelú).

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie