fbpx

SLOVÁCI, týmto miestam sa radšej vyhnite! V dovolenkovej destinácii sa šíri zákerná CHOROBA

Komár tigrovaný prenášajúci západonílsku horúčku a horúčku dengue spôsobuje problémy v dovolenkových destináciách. Zdroj: Unsplash

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu (ECDC) varuje dovolenkárov pred cestami do Španielska a Talianska. V týchto dvoch krajinách sa totiž vyskytli prípady západonílskej horúčky, píše portál startitup.sk.

Denník Mirror uvádza, že ľudia v španielskej Seville a talianskej Modene sa nakazili vírusom spôsobujúcim západonílsku horúčku. ECDC preto vydalo varovanie pre dovolenkárov cestujúcich práve do týchto oblastí. Vírus tejto horúčky šíria invazívne komáre, ktoré sú v tomto období veľmi aktívne. Podľa riaditeľky ECDC Andrey Ammon k tomu prispieva aj otepľovanie klímy. „Vytvára priaznivejšie podmienky na šírenie invazívnych komárov do predtým nezasiahnutých oblastí a infikovanie viacerých ľudí chorobami,“ uviedla pre denník Daily Mirror Ammonová.

Väčšina ľudí, asi 80 %, nemá pri tejto chorobe žiadne príznaky. Naopak, 20 % pacientov trpí príznakmi ako bolesť hlavy, nevoľnosť, horúčka, vracanie, vyrážky a bolesť očí. Existuje aj závažnejší variant tejto choroby, ktorý podľa ECDC útočí hlavne na nervový systém. Tento typ môže byť smrteľný, s úmrtnosťou okolo 17 %. Najviac sú ohrození starší ľudia a jedinci s vysokým krvným tlakom alebo cukrovkou.

Invazívne druhy komárov tigrovaných, ktoré boli prednedávnom zaznamenané aj v okolí Bratislavy, prenášajú okrem západonílskej horúčky aj nebezpečnejšiu horúčku dengue. Toto ochorenie sa v minulosti vyskytovalo hlavne v tropických a subtropických oblastiach, avšak klimatické zmeny spôsobili, že sa komáre prenášajúce tieto choroby sťahujú čoraz častejšie viac na sever.

Komár tigrovaný spôsobuje problémy najmä v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, na Malte, v Monaku, San Maríne, Gibraltáre, Lichtenštajnsku, Nemecku, Rakúsku, Grécku a Portugalsku. Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra SAV uviedla: „Ázijský tigrovaný komár bol zaznamenaný aj tento rok na rovnakých lokalitách v Ružinove. Našli sa samičky aj samce a čerstvo nakladené vajíčka.“ Dodáva však že na to, aby sa u nás mohol komár dlhodobo udomácniť, potreboval by stále teplé a vlhké počasie, ktoré sa v našich končinách stále nevyskytuje po celý rok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie