fbpx

TOTO sú testy na RAKOVINU. Prezradia, či máš v tele túto zákernú chorobu

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Ak máš príznak alebo výsledok skríningového testu, ktorý naznačuje rakovinu, lekár zistí, či je to spôsobené rakovinou alebo inou príčinou.

Neexistuje test, ktorý by dokázal diagnostikovať rakovinu. Lekár preto začne tým, že sa spýta na tvoju osobnú a rodinnú anamnézu a vykoná fyzickú skúšku. Môže si objednať laboratórne testy, zobrazovacie testy (skenovanie) alebo iné testy. Možno budeš potrebovať aj biopsiu, ktorá je často jediným spôsobom, ako s istotou zistiť, či máš rakovinu.

Laboratórne testy používané na diagnostiku rakoviny

Vysoké alebo nízke hladiny určitých látok v tele môžu byť príznakom rakoviny. Laboratórne testy krvi, moču a iných telesných tekutín, ktoré merajú tieto látky, môžu lekárom pomôcť pri stanovení diagnózy. Abnormálne laboratórne výsledky však nie sú istým znakom rakoviny. Výsledky laboratórnych testov sa používajú spolu s výsledkami iných testov, ako sú biopsie a zobrazovanie.

Laboratórne výsledky u zdravých ľudí sa môžu líšiť v závislosti od veku, pohlavia, rasy, anamnézy a celkového zdravotného stavu. Tvoje vlastné výsledky sa môžu zo dňa na deň líšiť. Normálne výsledky môžu trochu poskočiť, takže sa často uvádzajú v rozsahu s dolnou a hornou hranicou.

Bežné typy laboratórnych testov používaných na diagnostiku rakoviny

Chemický test krvi: Meria množstvo určitých látok uvoľňovaných do krvi orgánmi a tkanivami tela. Poskytuje informácie o fungovaní obličiek, pečene a ďalších orgánov.

Kompletný krvný obraz (CBC): Meria počet červených a bielych krviniek a krvných doštičiek. Pomáha diagnostikovať niektoré druhy rakoviny, najmä leukémie.

Cytogenetická analýza: Hľadá zmeny v chromozómoch vo vzorkách tkaniva, krvi alebo kostnej drene. Pomáha pri diagnostike rakoviny.

Imunofenotypizácia: Používa protilátky na identifikáciu buniek na základe typov antigénov na povrchu buniek. Pomáha pri diagnostike rakoviny krvi a iných krvných porúch.

Tekutá biopsia: Testuje vzorku krvi na hľadanie rakovinových buniek alebo kúskov DNA z nádorových buniek. Pomáha nájsť rakovinu v počiatočnom štádiu a sledovať účinnosť liečby.

Cytológia spúta: Hľadá abnormálne bunky v spúte a iných látkach vykašľaných z pľúc. Pomáha diagnostikovať rakovinu pľúc.

Testy nádorových markerov: Merajú látky produkované rakovinovými bunkami alebo inými bunkami tela v reakcii na rakovinu. Pomáhajú pri diagnostike rakoviny a sledovaní návratu rakoviny.

Analýza moču: Popisuje farbu moču a meria jeho obsah. Pomáha diagnostikovať rakovinu obličiek a močového mechúra.

Cytológia moču: Hľadá abnormálne bunky vylučované z močového traktu do moču. Pomáha diagnostikovať rakovinu obličiek a močového mechúra.

Zobrazovacie testy používané pri rakovine

Zobrazovacie testy vytvárajú obrázky oblastí v tele, ktoré pomáhajú lekárovi zistiť, či je prítomný nádor.

CT vyšetrenie: Používa röntgenový prístroj pripojený k počítaču na vytvorenie série snímok orgánov z rôznych uhlov.

MRI: Využíva silný magnet a rádiové vlny na snímanie tela v plátkoch, ktoré sa kombinujú do podrobných snímok vnútra tela.

Jadrový sken: Využíva rádioaktívny materiál na snímanie vnútra tela, zhromažďujúci sa v kostiach alebo orgánoch.

Skenovanie kostí: Typ jadrového skenovania, ktoré kontroluje abnormálne oblasti alebo poškodenie kostí, často používané na diagnostiku rakoviny kostí alebo metastáz.

PET skenovanie: Typ jadrového skenovania, ktoré vytvára 3-D snímky oblastí, kde sa absorbuje glukóza.

Ultrazvuk: Využíva vysokoenergetické zvukové vlny na vytváranie obrázkov oblastí v tele.

Röntgenové lúče: Používajú sa na získavanie obrázkov oblastí v tele, ktoré môžu byť spôsobené rakovinou.

Biopsia

Biopsia je často jediným spôsobom, ako s istotou zistiť, či máš rakovinu. Počas biopsie lekár odoberie vzorku abnormálnych buniek alebo tkaniva, ktorú analyzuje patológ pod mikroskopom na prítomnosť rakovinových buniek.

Čo sa stane, ak testy ukážu, že máš rakovinu

Ak testy potvrdia rakovinu, možno budeš potrebovať ďalšie testy na zistenie štádia rakoviny a plánovanie liečby. Tieto informácie sú dôležité pre rozhodnutie o najlepšej liečbe. Tvoj nádor môže byť tiež testovaný na ďalšie nádorové markery alebo biomarkery.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie