fbpx

Špecializovaný trestný súd sa opätovne zaoberá extrémistom Mariánom Magátom

Na snímke obvinený Marián Magát počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024. Obžalovaného Mariána M. uznali za vinného z extrémizmu. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zatiaľ nie je právoplatný. Procesné strany sa môžu odvolať. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Špecializovaný trestný súd sa opätovne zaoberá prípadom Mariána Magáta, obžalovaného z pokračovacieho zločinu rozširovania extrémistického materiálu. Pôvodne mu prvostupňový súd uložil trest odňatia slobody na šesť rokov. Obžalovaný aj prokurátor podali proti tomuto rozhodnutiu odvolanie. Najvyšší súd SR pôvodné rozhodnutie zrušil a uložil ŠTS doplniť a vykonať dokazovanie.

Dozorujúci prokurátor Martin Nociar poukázal na to, že vo svojom odvolaní namietal zmenenú právnu kvalifikáciu, ako aj jednu časť oslobodzujúcej časti rozsudku. Zároveň potvrdil, že bude potrebné doplniť znalecké dokazovanie a vykonať listinné dôkazy.

Obhajca obžalovaného Martin Burian poznamenal, že sa v plnom rozsahu stotožňuje s rozhodnutím Najvyššieho súdu. Poukázal aj na to, že odvolací súd vo svojom uznesení vytkol najmä to, že nebolo relevantným spôsobom preukázané, že vyjadrenia na sociálnych sieťach, ktoré obžalovaný popieral, by aj skutočne písal. „On sa priznal k napísaniu mnohých vyjadrení na sociálnych sieťach, ale súčasne mnohé poprel, ktoré jednoducho nepísal,“ doplnil.

Samosudca ŠTS v januári uznal Magáta za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali najmä extrémistických trestných činov, za ktoré dostal 6-ročný trest väzenia. Najvyšší súd však tento rozsudok neskôr zrušil a prípad vrátil naspäť na ŠTS.

Trestných činov sa mal Marián M. podľa obžaloby dopustiť v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie