fbpx

Kybernetická vojna: Čína obvinená z podpory hackerských útokov

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Adi Goldstein, Alejandro Luengo

Austrálsky úrad pre kybernetickú bezpečnosť oznámil, že skupina hackerov, ktorá v roku 2022 ukradla heslá a používateľské mená z dvoch austrálskych sietí, bola podporovaná Čínou. Informuje o tom agentúra TASR podľa tlačovej agentúry Reuters. Táto hackerská skupina, známa ako Advanced Persistent Threat 40 (APT40), vykonávala škodlivé kybernetické operácie pre čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti, ktoré riadi zahraničné spravodajské služby. Austrália naďalej považuje túto skupinu za hrozbu.

Reakcia Pekingu

Americkí a britskí predstavitelia v marci obvinili Čínu z rozsiahlej kybernetickej špionážnej kampane, ktorá zasiahla milióny ľudí vrátane zákonodarcov, akademikov, novinárov, spoločností a dodávateľov v oblasti obrany. Za vniknutie do sietí bola zodpovedná skupina APT31, tiež podporovaná Čínou. Čína tieto obvinenia označila za „politické manévre“.

Vyjadrenie Austrálie

Austrálsky minister obrany Richard Marles vo vyhlásení pre médiá uviedol: „Austrálska vláda je odhodlaná brániť svoje organizácie a jednotlivcov v kybernetickej oblasti. Preto po prvýkrát pripisujeme zodpovednosť za takýto typ kybernetického útoku.

Podľa SBS News, austrálska vláda sľúbila, že bude brániť siete a jednotlivcov v kybernetickej oblasti, pričom zároveň uviedla, že bude pokračovať v spolupráci s Čínou bez kompromisov v oblasti národnej bezpečnosti.

Kontext

Toto oznámenie prichádza v čase, keď Austrália a Čína obnovujú spoluprácu po období napätých vzťahov. V roku 2020 Austrália vyzvala na nezávislé vyšetrovanie pôvodu covidovej pandémie, na čo Čína reagovala zavedením cla na rôzne austrálske komodity.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie