fbpx

Slovensko na ceste do vesmíru: Štvrtá slovenská družica GRBBeta sa chystá na štart

Zdroj: Reprofoto Youtube/Slovak Organisation for Space Activities

Slovenská družica GRBBeta sa v dnes (9. júl 202 chystá vydať na obežnú dráhu Zeme. Štart rakety Ariane 6, ktorá ju vynesie z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane, je naplánovaný podľa Európskej vesmírnej agentúry (ESA) medzi 20:00 a 24:00 h stredoeurópskeho letného času (SELČ), informuje agentúra TASR.

Dnes by mal byť štart, takže dúfame, že všetko bude úspešné, satelit bude vynesený na obežnú dráhu a bude fungovať tak, ako má,“ uviedol Peter Hanák, líder projektu na Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach.

Význam misie GRBBeta

GRBBeta nadväzuje na úspešnú družicu GRBAlpha, ktorá sledovala gama záblesky z hlbokého vesmíru. Hlavným cieľom misie je testovanie technológií pre budúcu konšteláciu nanosatelitov Camelot. Táto konštelácia bude slúžiť na zaznamenávanie a presné určenie polohy gama zábleskov, čo je kľúčové pre pochopenie týchto vysokoenergetických kozmických javov. Okrem vedeckých úloh bude družica GRBBeta poskytovať služby rádioamatérom, čo rozširuje jej využiteľnosť a prístupnosť pre širšiu komunitu.

Medzinárodná spolupráca a technologický pokrok

Denník SME tiež informuje, že družica GRBBeta bola vyvinutá v spolupráci s maďarskými, japonskými a slovenskými vedcami. Slovenský tím získal štart družice ako dar od japonskej spoločnosti Axelspace. Táto spolupráca umožnila nielen zníženie nákladov, ale aj prístup k pokročilým technológiám a know-how, ktoré sú potrebné pre úspešnú realizáciu takéhoto ambiciózneho projektu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie