Pozor na PODVODNÉ faktúry! Tvária sa ako od Orange

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik, Facebook/Orange

Nejde o prvý prípad falošných faktúr. V minulosti sa už vyskytli podobné aktivity podvodníkov, upozorňuje zive.sk.

Slováci čelia novej vlne podvodných e-mailov, ktoré sa tvária ako faktúry od mobilného operátora Orange. Sú však falošné a obsahujú trójskeho koňa. Tieto falošné faktúry síce obsahujú logo Orange, fakturačné obdobie a sumu, ale pri bližšom preskúmaní môžu klienti zistiť, že obsahujú neobvyklé detaily, ako nesprávne čísla účtov alebo chybné sumy.

 

Čitateľ upozornil, že súčasťou e-mailu je aj EXE súbor s trójskym koňom. Ako odosielateľ je uvedená Obchodná akadémia Považská Bystrica, čo naznačuje, že e-mailový server tejto školy bol pravdepodobne napadnutý a správy boli poslané pod jej menom.

 

Čitateľ už informoval školu aj operátora o tomto probléme. Obchodná akadémia údajne prijala opatrenia, aby sa podobná situácia neopakovala. Zaujímavé je, že falošná faktúra nebola presunutá do spamu, ale dorazila priamo do doručenej pošty.

Orange: Ignoruj tieto správy

Spoločnosť Orange pre Živé.sk uvádza, že zákazníci by mali byť obozretní a nemali by reagovať na podozrivé e-maily. Ide o klasický phishing, kde sa odosielateľ vydáva za operátora. Prvým dôkazom podvodu je odlišná adresa odosielateľa.

 

Ak zákazníci zaznamenajú podozrivú faktúru, napríklad s nekorektnými údajmi zákazníka alebo chýbajúcimi informáciami, nesprávnym odosielateľom alebo nesprávnym variabilným symbolom, odporúčame im, aby prílohu neotvárali a e-mail nepreposielali,“ uviedla pre Živé.sk hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová. Inak môžu infikovať svoj počítač alebo iné zariadenie.

Je dôležité, aby si klienti overovali podozrivú správu alebo faktúru, ktorú dostanú. Ak majú pochybnosti, najlepšie je kontaktovať priamo zákaznícku podporu Orange. Operátor tiež uvádza, že skutočnú faktúru si zákazník môže skontrolovať na webe alebo v aplikácii.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie