fbpx

Nová európska vesmírna raketa sa chystá na štart. Stavali ju aj Česi

Raketa Ariane 6. Zdroj: esa.int

Európa sa konečne pri dobývaní kozmu opäť zbaví svojej závislosti na USA a Rusku. Ďalšia generácia jej raketového nosiča, ktorého veľkú časť stavala aj jedna česká firma, štartuje za pár dní a SZ Tech prináša súhrn všetkého dôležitého.

V utorok, 9. júla by mala odštartovať nová vesmírnej raketa od Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorú z veľkej časti pomáhali stavať aj Česi. Štartovacie okienko jej začne o 20:00 nášho času a svoje motory zapáli na kozmodróme Kourou vo Francúzskej Guyane.

 

Ariane 6 bude vynášať hlavne družice pre komerčných zákazníkov alebo aj štátne inštitúcie. Rovnako ako to už od roku 1996 až do leta roku 2023 robila jej predchodkyňa Ariane 5. Oproti tej však bude výrazne lacnejšia – až o polovicu. A už má objednávky na 30 letov. Kľúčová je ale aj vyššia konkurencieschopnosť, ktorú európskemu vesmírnemu priemyslu dá.

 

Ariane 6 je naozaj veľký a dôležitý krok vpred pre cestovanie Európy do vesmíru, pretože nám k nemu znovu otvorí prístup. S našimi vlastnými raketami sme prístup do kozmu nemali rok – po konci Ariane 5, a je neprijateľné, aby vesmírny národ ako Európa nemal svoj vlastný prístup. A preto je to dôležitý krok, že tu opäť štartujeme a môžeme vynášať svoje vlastné satelity a získavať vlastné dáta z kozmu, čím budeme nezávislí,“ hovorí v reportáži SZ Tech v úvode článku Josef Aschbacher, riaditeľ ESA.

Veľkú časť vesmírneho korábu stavali na Plzensku

To, aká bude nová európska raketa veľká, silná a drahá (aj v porovnaní s konkurenciou v USA), ešte preberieme. Najskôr sa ale pozrime na to, kde Ariane 6 mimo haly spoločností Arianespace a Airbus tiež stavali. Návratu Európy do vesmíru z veľkej časti pomáhala totiž aj česká firma ATC Space z Klatov na Plzensku.

 

Vyrábame tri časti pre túto novú európsku raketu – spodný prstenec pomocného motora, zostavu horného prstenca pomocného motora a dodávame aj frézované diely na montáž hlavného stupňa, ktorá prebieha v MT Aerospace v Augsburgu,“ ukazuje na makete konateľ firmy Tomáš Krotáčik.

 

Čo presne a ako v Klatovoch pre raketu stavajú?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie