fbpx

V Kyjeve vyhlásili utorok za deň smútku po útokoch Ruska s najmenej 22 obeťami

Ilustračný obrázok. Zdroj: FOTO TASR/AP

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko vyhlásil 9. júl za deň smútku za najmenej 22 obetí raketových útokov na ukrajinskú metropolu, ktoré v pondelok podnikla ruská armáda. Podľa britskej stanice BBC spustia v utorok v Kyjeve vlajky na budovách mestskej správy na pol žrde a zakázané budú všetky zábavné podujatia.

 

Pri útokoch, ktoré Rusko v pondelok podniklo v rôznych mestách Ukrajiny, prišlo o život najmenej 36 ľudí a ďalších viac ako 100 ich bolo ranených.

 

V Kyjeve dostala zásah najväčšia detská nemocnica na Ukrajine, pričom tam zahynuli dvaja dospelí, z toho jedna lekárka. Sedem detí v nemocnici bolo zranených. Počas útoku na Kyjev bolo v inej štvrti zasiahnuté menšie zdravotné stredisko.

Primátor Kličko v pondelok popoludní informoval, že počas raketových útokov utrpelo zranenia rôznej závažnosti najmenej 72 ľudí. Záchranné práce po zásahu rakiet alebo dopade ich úlomkov popoludní pokračovali v troch štvrtiach Kyjeva.

 

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin informoval v pondelok o najnovšom ruskom útoku na Ukrajinu aj prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana. Kostin podľa správy agentúry Reuters doplnil, že Ukrajina posiela ICC „všetky informácie a dôkazy o útokoch na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá“.

 

Na žiadosť Británie, Francúzska, Ekvádoru, Slovinska a USA sa v utorok v New Yorku uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré bude venované pondelkovým útokom na Ukrajinu.

 

Rusko priznalo, že v pondelok podniklo sústredený útok na viaceré vojenské ciele na Ukrajine. Uviedlo však, že budovu nemocnice v Kyjeve zasiahli úlomky rakiet vystrelených ukrajinskou protivzdušnou obranou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie