fbpx

SMÚTOK vo svete kultúry! Navždy nás opustil tento LEGENDÁRNY hudobník

Zdroj: TASR/Jakub Kotlan, Martin Baumann

Vo veku 96 rokov zomrel v pondelok skladateľ, aranžér, publicista, dokumentarista a zakladateľ Bratislavskej lýry, Pavol Zelenay. TASR o tom informovala jeho rodina.

Bude vás zaujímať

Pavol Zelenay a Ján Siváček boli zakladateľmi, dnes už legendárneho, medzinárodného festivalu Bratislavská lýra. Zelenay pritom sám dvakrát získal zlatú lýru ako autor hudby. Prvá gramoplatňa s jeho skladbou Poď so mnou tancovať vyšla už v roku 1952. V roku 1967 sa začala jeho rozhlasová kariéra v Československom rozhlase na poste vedúceho redaktora populárnej hudby. Produkoval prvý rockový album skupiny Prúdy Zvoňte, zvonky.

V roku 2008 mu vyšla jeho autorská kompilácia Najkrajšie piesne Pavla ZelenayaAntológia slovenskej populárnej hudby, ktorú sám zostavil. V decembri 2016 vydal notový album s názvom 100 slovenských evergreenov.

V máji 2008 bol uvedený do Siene slávy slovenskej populárnej hudby a rok predtým bol ocenený Krištáľovým krídlom v kategórii hudba. 1. septembra 2008 si z rúk prezidenta Ivana Gašparoviča prevzal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za zásluhy o rozvoj slovenskej kultúry.

Bude vás zaujímať

V júni 2018 obdržal Cenu ministerky kultúry Slovenskej republiky za celoživotné pôsobenie v oblasti tanečnej a populárnej hudby a aj jej dokumentovanie. Hudobný fond mu v septembri 2018 udelil Cenu Gejzu Dusíka za celoživotnú významnú skladateľskú a publicistickú činnosť, píše cas.sk.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie