fbpx

Poriadny balík PEŇAZÍ! Chcel sa nimi ZABIŤ, teraz sa vydražili za túto SUMU

Pištole a Napoleonov klobúk. Zdroj: X/TRT World Now; BBC News

V nedeľu sa vydražili dve pištole francúzskeho cisára Napoleona Bonaparta, ktorými si chcel kedysi vziať život. Výsledná suma dvoch vydražených predmetov predstavovala 1,7 milióna eur.

Očakávanú sumu za kazetu s pištoľami od parížskeho výrobcu zbraní Louisa-Marina Gosseta v rozmedzí od 1,2 do 1,5 milióna eur sa tak podarilo prekonať. Dražbu organizovali aukčné domy Osenat a Rossini v meste Fontainebleau neďaleko paláca, kde sa Napoleon po svojej abdikácii v roku 1814 pokúsil spáchať samovraždu. Aukcia sa uskutočnila po tom, čo francúzske ministerstvo kultúry nedávno zaradilo predmety medzi národné poklady a zakázalo ich exportovať z krajiny, píšu tvnoviny.sk.

Francúzska vláda má teraz 30 mesiacov na to, aby nemenovanému novému majiteľovi predložila ponuku na kúpu. Znamená to aj fakt, že zbrane môžu opustiť Francúzsko iba na istý čas. Pištole sú vykladané zlatom a striebrom a je na nich vyrytý obraz Napoleona z profilu. Francúzsky cisár sa nimi chcel zabiť v noci 12. apríla 1814 po porážke svojej armády cudzími vojskami, na čo sa následne musel vzdať moci. Jeho spolupracovník, Armand de Caulaincourt, však zo zbraní odstránil strelný prach a Napoleon sa nakoniec namiesto toho rozhodol otráviť. Pokus o samovraždu mu však nevyšiel.

Cisár neskôr zbrane daroval Caulaincourtovi, ktorý ich prenechal svojmu potomstvu. Súčasťou dražby bola aj pôvodná kazeta na pištole a príslušenstvo vrátane puzdra na strelný prach. Napoleon sa vrátil k moci v roku 1815 po vyhnanstve na ostrove Elba v Stredozemnom mori ale bol porazený v bitke pri Waterloo, v dnešnom Belgicku. Zomrel v roku 1821 vo svojom druhom exile na ostrove Svätá Helena v južnom Atlantiku. Predmety kedysi patriace vladárovi sú zberateľmi veľmi vyhľadávané. Jeden z jeho ikonických klobúkov sa minulý rok v novembri predal na aukcii za 1,9 milióna eur.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie