fbpx

V európskych destináciách sa šíri ZÁKERNÁ CHOROBA. Pre TIETO krajiny vydali varovanie

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/jcomp)

V Španielsku a Taliansku sa stretávajú s veľkým problémom. V oboch krajinách sa vyskytli prípady západonilskej horúčky. Turisti by si tak pri cestovaní do týchto destinácií mali dávať pozor. Pred chorobou varuje Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb.

Vírusom, ktorý spôsobuje západonilskú horúčku, sa nakazili ľudia v španielskej Seville a talianskej Modene. Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) tak vydalo varovanie pre turistov, ktorí majú v pláne do týchto destinácií vyraziť.

Vírus západonilskej horúčky prenáša invazívne komáre, ktorí sú v týchto mesiacoch veľmi aktívni. Podľa riaditeľky ECDC Andrey Ammonovej za to môže okrem iného aj zmena klímy. „Vytvára priaznivejšie podmienky na šírenie invazívnych komárov do predtým nezasiahnutých oblastí a infikovanie viacerých ľudí chorobami,“ uviedla.

Asi 80 % ľudí nakazených touto chorobou necíti žiadne príznaky. Zvyšných 20 % však pociťuje pomerne veľké množstvo príznakov, ako je napríklad bolesť hlavy, nevoľnosť, horúčka, vracanie, vyrážka či bolesť očí.

Vyskytnúť sa môže aj horší variant choroby, ktorý podľa ECDC postihuje najmä nervový systém. V tomto prípade už môže byť západonilská horúčka smrteľná, úmrtnosť sa pohybuje okolo 17 %. Ohrození sú napríklad starší ľudia či jedinci s vysokým krvným tlakom alebo cukrovkou.

Západonilská horúčka nie je jedinou chorobou, ktorú komáre v tomto roku aktívne prenášajú. Na Slovensku sa dokonca vyskytuje komár, ktorý môže prenášať horúčku dengue. Viac si prečítaš TU.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie