fbpx

Nemecko už nie je bezpečné, po konci kariéry zostanem v tejto krajine, hovorí Kroos

Toni Kroos na archívnej snímke z roku 2022. Zdroj: realmadrid.com

Kým v piatok nastúpil na posledný zápas kariéry, v ktorom Nemecko padlo so Španielskom vo štvrťfinále EURO 2024 1:2, rozhovoril sa futbalový stredopoliar Toni Kroos aj o nešportových témach. Okrem iného napríklad o tom, že sa po konci v Reale Madrid do svojej rodnej krajiny vracať nemieni. „Stále je to skvelé miesto, ale už nie také ako pred desiatimi rokmi,“ povedal v podcaste verejnoprávnej televízie ZDF.

V roku 2014 opúšťal Nemecko za španielskym angažmánom, do Madridu prestupoval z mníchovského Bayernu. Okrem hosťovania v Leverkusene v ďalších kluboch nepôsobil.

Bohatú kariéru chcel 34-ročný hráč zakončiť triumfom na domácich majstrovstvách Európy, čo sa nepodarilo. A tak mu zostane „len“ zlato z majstrovstiev sveta, šesť víťazstiev v Lige majstrov alebo sedem ligových titulov.

A budúcnosť? Naďalej v Španielsku.

„Je oveľa bezpečnejšie. Nie som si istý, či by som nechal svoju dcéru, keď bude mať o pár rokov štrnásť, po jedenástej večer chodiť po nejakom väčšom nemeckom meste. To sa radšej prikloním k Španielsku,“ priznáva.

Kroos má deti tri – okrem 7-ročnej Amelie ešte 10-ročného Leona a 5-ročného Fina. „Nie, že by sa nič nemohlo stať, ale budem sa cítiť lepšie,“ dodal s tým, že sa Nemecko za tie roky zmenilo. „Ale stále je to skvelá krajina.“

„V Madride sa cítime ako doma a je to tu príjemné. Deti tu vyrástli, navyše hovoria tromi jazykmi, a nehodláme ich z toho prostredia vytrhnúť.“

V obsiahlom rozhovore sa dotkol aj témy migrácie, ktorá sa v krajine podľa neho „vymkla kontrole“.

Zdôraznil, že myšlienka vítania migrantov s otvorenou náručou bola dobrá. „Ale nezvládli sme to. Ja tento všeobecne pozitívny prístup podporujem na tisíc percent, pretože je fajn, keď k nám ľudia prichádzajú a sú tu šťastní. Len sa to celé podcenilo. V priebehu rokov sa kontrola trochu vytratila.“

„Keď k vám prúdia veľké masy, je jasné, že určité percento nebude robiť dobrotu. A to je rovnaké aj u Nemcov,“ dodal s tým, že táto problematika potom môže ďalej polarizovať tamojšiu spoločnosť.

Bude vás zaujímať

„Základná myšlienka je správna. Prisťahujú sa sem ľudia, ktorých v našej krajine potrebujeme. Ale akonáhle kritizujete problémy, vyrukujú s rasizmom. Nemecko ale nie je rasistické,“ dodal Kroos.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie