fbpx

Fico opäť na scéne: Slovensko bude trvať na zákaze dovozu niektorých ukrajinských agrokomodít

Žito počas žatvy na poľnohospodárskom družstve Agro Voderady v Slovenskej Novej Vsi v obci Slovenská Nová Ves v okrese Trnava v pondelok 8. júla 2024, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko bude pokračovať v zákaze dovozu určitých poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny na svoj trh, aby chránilo svojich farmárov. Vyhlásil to premiér Robert Fico počas Žatevného dňa v Slovenskej Novej Vsi, kde bol prítomný aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (obaja Smer-SD), zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a miestni farmári, informuje agentúra TASR.

My neprepadneme módnym trendom a neustúpime, pokiaľ ide o dovozy poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny. Naďalej platí, že je tu určitý zoznam, nazývame ho sankčný zoznam, určitých produktov, ktoré nemienime dovážať z Ukrajiny,“ vysvetlil svoj postoj premiér Fico.

Rokovania s ukrajinským premiérom

Fico pripomenul, že o tejto problematike diskutoval s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. „Vysvetľoval som mu, že my si nemôžeme zničiť slovenské poľnohospodárstvo. Povedal som mu, že chápeme, že Ukrajina má problém a potrebuje pomoc. Jediné, čo sme pre vás pripravení urobiť, je vytvoriť koridor cez Slovensko, ktorý zabezpečí vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Pokiaľ však ide o ich umiestňovanie na území Slovenska, tak toto principiálne odmietame, pretože musíme chrániť slovenských poľnohospodárov,“ zdôraznil.

Budúce výzvy pre slovenské poľnohospodárstvo

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč upozornil, že s budúcou integráciou Ukrajiny do EÚ sa budú musieť slovenskí poľnohospodári prispôsobiť. Podľa jeho slov bude potrebné v celej Európe, vrátane Slovenska, zmeniť pestovateľské zameranie farmárov. Slovenskí poľnohospodári, ktorí teraz pestujú tri-štyri komodity a vyvážajú ich do západnej Európy, nebudú môcť konkurovať ukrajinským dodávateľom, vysvetlil Takáč.

Diverzifikácia poľnohospodárskej produkcie

Podľa Takáča sa slovenskí poľnohospodári budú musieť zamyslieť nad diverzifikáciou svojej výroby. „Táto diverzifikácia bude spočívať vo výraznejšej orientácii na špeciálnu rastlinnú a špeciálnu živočíšnu výrobu. Poľnohospodári budú musieť pestovať viac ovocia, zeleniny a zvyšovať stavy hospodárskych zvierat,““ dodal minister pôdohospodárstva.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie