fbpx

Napriek skoršiemu dozretiu bude niektorých obilnín menej. Rast cien by však mal byť mierny

Na snímke žatva pšenice na poli neďaleko obce Michaľany v okrese Trebišov. Zdroj: FOTO TASR - Roman Hanc

Očakávaná celková úroda hustosiatych obilnín na úrovni 2,7 milióna ton by mala byť v porovnaní s minuloročnou definitívnou úrodou o takmer 460.000 ton nižšia.

Na medziročnom poklese nad 14 % sa podieľalo najmä významné zníženie pestovateľskej výmery pšenice. Vyplýva to z prvého odhadu úrody, ktorý na základe informácií zozbieraných k 20. júnu spracoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Skoršie dozrievanie plodín

Celková osiata plocha hustosiatych obilnín bola 506.900 hektárov (ha), čo je o 43.000 ha menej ako vlani. Medziročný pokles osiatych plôch je na úrovni 7,8 %. Rovnako tak úroda repky olejnej by mala medziročne poklesnúť o 22 %. Zozbierať by sa jej malo takmer 420.000 ton pri očakávanom výnose 2,95 tony z hektára.

Priaznivé počasie minulý rok podporilo úrodnosť a výnosy z hektára všetkých obilnín tak významne prekročili priemery posledných piatich rokov. Teplé jarné počasie aj tento rok síce umožnilo skoršie dozrievanie obilnín aj repky, ale intenzívne zrážky a striedanie teplôt pred tohtoročnou žatvou môžu nakoniec ovplyvniť celkovú úrodu.

Aj keď poľnohospodári očakávajú medziročný pokles úrody, výnosy z hektára by pri odhadovaných plodinách s výnimkou jačmeňa a repky mali prekročiť priemery za posledných päť rokov.

Najčastejšie pestovaná obilnina na Slovensku – pšenica, ktorá tvorí viac ako dve tretiny plôch hustosiatych obilnín, sa v tomto roku pestuje na ploche 349.000 ha. Ide o výrazný pokles výmery v porovnaní s minulým rokom (takmer o 14 %).

Priemerný hektárový výnos by mal dosiahnuť 5,65 tony pšenice z hektára, čo je menej ako v roku 2023, keď výnosy dosiahli úroveň 6,12 tony z hektára. Je to však o 4,8 % vyšší výnos, ako je 5-ročný priemer. Celková úroda pšenice by tak mala atakovať takmer dva milióny ton.

Nárast ovsa či jačmeňa

Celková úroda druhej najpestovanejšej hustosiatej obilniny, jačmeňa, by mala dosiahnuť 637.000 ton, čo je o 5,6 % viac než vlani. Bude to dôsledok medziročne väčšej osiatej plochy (výmera je vyššia o takmer 12 %). Priemerná očakávaná produkcia 5 ton z hektára jačmeňa je o 0,3 tony nižšia ako vlaňajšia úroveň a súčasne je približne na úrovni päťročného priemeru.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie