fbpx

Zdravé opálenie neexistuje. Ako sa slniť, aby pokožka netrpela?

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK

Slnko je dobrý sluha, ale zlý pán. Potrebujeme ho k životu, ale len do určitej miery. Ak je ho príliš veľa, stáva sa nepriateľom. Preto je dôležité chrániť sa pred ním a slnečné lúče prijímať pomaly a postupne.

Pravdou je, že jedným z najväčších nepriateľov pokožky je ultrafialové žiarenie. To sa delí na tri typy: UVA, UVB a UVC. Prvé spomínané je najslabšie, môže spôsobiť opálenie, ale málokedy spáli. Oveľa nebezpečnejšie sú pre nás ďalšie dva spomínané typy, ktoré nielenže opália, ale môžu spôsobiť vážne popáleniny.

Okrem predčasného starnutia pokožky je v hre aj zvýšené riziko rakoviny kože.

Ochrana pred slnkom

Okrem slnečných okuliarov a pokrývky hlavy sú nevyhnutné krémy s UV faktorom (SPF). Pred ich výberom musíš poznať svoj fototyp. Výška SPF určuje, ako dlho budete môcť stráviť na slnku.

Ak sa fototyp číslo 1 natrie krémom s ochranným UV faktorom 30, môže byť na slnku 30-krát dlhšie ako odporúčaných 5 minút, čo znamená približne 150 minút, ak sa medzitým nespotí alebo sa nenamočí pokožka.

Dôsledky nedbalosti

Mierne spálenie sa na slnku sa prejavuje len začervenaním pokožky, citlivosťou na dotyk a svrbením. Po niekoľkých dňoch pokožka zhnedne, pretože sa v nej vytvorí viac tmavohnedého pigmentu ako obrana proti ďalšiemu vystaveniu.

Vážnejšie popáleniny sú nepríjemné a bolestivé, objavia sa pľuzgiere naplnené tekutinou a neskôr sa odlupuje vonkajšia vrstva popálenej kože.

Starostlivosť o popálenú pokožku

Popáleniny od slnka je potrebné ošetrovať podobne ako iné popáleniny. Najprv pokožku upokoj studenou sprchou a nanes vhodný upokojujúci prostriedok, napríklad taký, ktorý obsahuje aloe vera alebo panthenol.

Okrem toho je potrebný dostatočný prísun tekutín. Neprepichuj pľuzgiere, nenos oblečenie, ktoré odiera, a rozhodne nevystavuj postihnuté miesta opäť slnku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie