fbpx

V lekárňach sa nahromadili lieky po exspirácii, dva roky ich nemal kto odvážať

Ilustračná fotografia (Zdroj: Unsplash)

Dobiehajú zameškané. Dva roky dostatočne nefungoval zber exspirovaných liekov, keďže ho z lekární nemal kto vyvážať. Situácia postupne mení k lepšiemu.

Služba zberu exspirovaných liekov z lekární funguje od apríla tohto roka opäť na dennej báze, nová odvozová služba má čo robiť. Doteraz vyzbierali 130 ton nespotrebovaných liekov a to sa im podarilo obísť len vyše polovicu všetkých lekární na Slovensku, píšu noviny.sk. Na začiatku zberu ich zdržali okolnosti, na ktoré neboli pripravení.

Aj keď zber funguje zopár týždňov, stále sú lekárne, z ktorých odpad ešte nevyviezli. „Pokiaľ sa takmer 2 roky v niektorých lekárňach nezbieral odpad, tak on sa nahromadil a doterajšia prax bola, že sa zberal v jarnom a jesennom termíne. Teda teraz vlastne sa to musí všetko zozbierať to, čo zostalo,“ vysvetlil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Firma, ktorá liekový odpad vyváža, má naozaj čo robiť. Najskôr navštívili lekárne, ktoré boli označené ako kritické, a kde mali odpadu najviac. „Doposiaľ sa vyzbieralo približne 130 ton liekového odpadu,“ informovala Lucia Balážiková zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Ide o odpad z 1280 lekární, čo je viac ako 60 % z celkového počtu lekární. Riešia aj komplikácie, ktoré by byť nemuseli. „Práve nevhodné balenie, resp. odpadový mix liekov s ostrými predmetmi, nás v úvode zberu výrazne zdržoval. Použité striekačky s ihlami, aby nedošlo k nechcenému poraneniu zamestnancov lekárne alebo našich pracovníkov,“ uviedol Daniel Studený, výkonný riaditeľ Detox,s.r.o..

Použité injekcie nesmú byť voľne zabalené. „Použité ihly, napríklad z inzulínov alebo zlúčených injekcií, tie majú byť v nejakom dvojitom obale. Povedzme nejaká použitá plastová fľaša alebo niečo podobné,“ vysvetlil Sukeľ.

Aj to, v akej podobe treba odpad vytvorený z nespotrebovaných liekov odovzdať do lekárne, má svoje pravidlá. „Odpad má byť zbavený vonkajšieho obalu, teda len vo vnútorných obaloch, blistrov, fľaštičkách, tubách. Ten vonkajší papierový obal patrí do klasického odpadu,“ odkázal Ondrej Sukeľ.

Štatistiky ŠÚKL potvrdzujú, že za posledné roky stúpla zodpovednosť pacientov pri vrátení nepotrebných liekov. Svedčia o tom množstvá, ktoré odovzdali lekárňam. Kým v roku 2014 pacienti priniesli spolu takmer 98 ton liekov, v roku 2022 to bolo 2,5-krát viac.

Do lekární odovzdali vyše 240 ton nespotrebovaných liekov. Ide o pozitívny trend. Exspirované lieky sú totiž evidované v kategórii nebezpečného odpadu.

„Nemali by sa ukladať na skládky odpadu a ani splachovať do kanalizácie. Látky, ktoré obsahujú, môžu kontaminovať spodné vody alebo povrchové vodné toky, z ktorých sa ťažko odstraňujú,“ konštatoval Studený.

Podľa posledných informácií od ŠÚKL by mal liekový odpad byť zo všetkých lekárni na Slovensku vyzbieraný do konca tohto mesiaca.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie