fbpx

Levoča privítala tisíce veriacich, takmer POL MILIÓNA návštevníkov!

Vľavo na snímke pútnici počas omše, vpravo v pozadí spišský diecézny biskup František Trstenský a popredí ozbrojené sily Poľska a Nemecka počas slávnostnej odpustovej svätej omše, ktorá je súčasťou Levočskej púte. Zdroj: TASR

Tisíce pútnikov z celého Slovenska, ale aj z Česka, Poľska či Maďarska už od soboty rána prichádzali na Levočskú horu, aby sa zúčastnili najnavštevovanejšej pútnickej udalosti na Slovensku, ktorú každý rok počas dvoch dní navštívi takmer pol milióna veriacich, píše sme.sk.

Mnoho veriacich prichádza, podľa tradície, na púť peši, čo vyzdvihol aj hlavný celebrant sobotnej svätej omše, spišský promocný biskup Mons. Ján Kuboš. Privítal aj všetkých ostatných, ktorí do Levoče dorazili aj na tých najmodernejších dopravných prostriedkoch. Na hore bolo totiž vidno množstvo elektrobicyklov. Každoročne na púť priváža návštevníkov aj železnica, ktorá takto raz ročne vyráža zo Spišskej Novej Vsi.

Veľká účasť veriacich so sebou nesie aj početné dopravné obmedzenia, ktoré každoročne na dva dni paralyzujú premávku v Levoči. Neodrádza to ani tých, ktorí púť pravidelne absolvujú aj peši. „V našej obci je to už viac ako storočná tradícia. Aj dnes nás bolo vyše štyridsať a všetko prebehlo bez problémov. Tešíme sa na stretnutie s Pannou Máriou,“ uviedol Marek Leško z Lipoviec, ktorý priviedol pútnikov z Lipoviec a Šindliara. Cesta im pritom aj s prestávkami trvala takmer desať hodín.

Veriacich na Levočskú horu láka aj stretnutie s Nebeskou Matkou, sila modlitby a duchovná atmosféra. „Snažím sa sem prísť každý rok, teším sa z toho a napĺňa ma to. Z bohatstva a sily, ktoré tu načerpám, žijem ešte dlho,“ hovorí Veronika z Krompách.

Podľa kazateľa Mons. Jana Kuboša, kríž a trápenie z nášho života nemožno odstrániť. Naša spoločnosť však má liek na život, ako aj vzor, ktorým je pre všetkých Panna Mária. Aj ona má spomínaný liek na život. „Pozornosť, čas a láskavosť,“ vyzdvihol kazateľ.

Podvečernej bohoslužby sa podľa usporiadateľov zúčastnilo viac ako 25-tisíc veriacich, no hovoriť o presných počtoch je podľa nich náročné, pretože zástupy pútnikov prúdia do Levoče nepretržite prakticky až do pontifikálnej svätej omše v nedeľu dopoludnia, ktorou celá púť vyvrcholí.

Aktuálne na Levočskej hore prebieha rekonštrukcia pútnického zázemia a tak spišský diecézny biskup Mons. František Trstenský vyhlásil na nedeľu 7. júla celodiecéznu zbierku na potreby a renováciu pútnického miesta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie