fbpx

Ovplyvňujú stres aj duševné zdravie. Črevá komunikujú s mozgom, ukazuje štúdia

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

To, ako dobre zvládame stresové udalosti, môže úzko súvisieť s vašim črevným mikrobiómom. Odhaľuje to štúdia publikovaná v Nature Mental Health, ktorá sa na „komunikáciu“ medzi črevom a mozgom zamerala.

Odborníci zistili, že tí, ktorí sú voči vypätým situáciám viac odolní, majú túto schopnosť biologicky zapísanú v mikrobiómoch. Stres však nie je jedinou vecou, ​​ktorú ekosystém drobných organizmov v tele môže ovplyvniť, píše portál Prima News.

Črevný mikrobióm – ekosystém drobných organizmov vo vnútri každého ľudského tela – sa stáva novou úrodnou pôdou pre štúdium mnohých psychiatrických stavov a neurologických ochorení. Výskumy dokazujú, že mozog a črevá spolu neustále komunikujú a že zmeny v mikrobiome súvisia s náladou a duševným zdravím.

Štúdia publikovaná v júni v časopise Nature Mental Health teraz navyše odhalila, že v mikrobiómoch ľudí, ktorí sú vysoko odolní voči stresovým udalostiam, sa nachádzajú odlišné biologické znaky.

„Presnosť, s akou sa tieto vzorce objavili, bola naozaj úžasná,“ uviedla Arpana Churchová, neurologička z Goodman-Luskinovho centra mikrobiomu na Kalifornskej univerzite, ktorá novú štúdiu viedla. Posledný výskum je podľa nej odrazovým mostíkom pre budúce štúdie na ľuďoch, ktoré by mohli nakoniec viesť aj k liečbe. Môže tiež pomôcť expertov nasmerovať k tomu, ako s pomocou mikrobiomu upraviť existujúce terapie v oblasti duševného zdravia.

Odolnosť súvisí so zápalmi

Churchová a jej tím rozdelili 116 dospelých účastníkov štúdie bez diagnózy duševného zdravia do dvoch skupín podľa toho, ako sa im darilo na škále psychickej odolnosti. Následne prešli obrovské množstvo dát získaných zo zobrazovania mozgu, vzoriek stolice a psychologických dotazníkov a vložili ich do modelu strojového učenia, aby našli jasné vzorce, uvádza web NPR.

Analýza priniesla niekoľko kľúčových spojení v skupine ľudí s vysokou odolnosťou. Tou zásadnou bol fakt, že u týchto ľudí v mozgu bol zvýšený počet znakov súvisiacich s lepšou reguláciou emócií a poznávaním.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie