fbpx

Turisti, choďte domov. V Barcelone dochádza domácim trpezlivosť

Protesty proti náporu turistov v Barcelone (Zdroj: France 24)

Do ulíc Barcelony vyšlo viac ako 150 organizácií a sociálnych hnutí, aby vyjadrili svoj nesúhlas s návalmi turistov. Niektorí z protestujúcich symbolicky uzavreli hotely a terasy reštaurácií.

Demonštrácie proti preľudneniu turistov, ktoré sa v posledných mesiacoch konali napríklad na Kanárskych ostrovoch a na Malorke, sa tento víkend konali aj v Barcelone. Informoval o tom server Euronews. Podľa tamojších úradov vyšli v sobotu večer do ulíc Barcelony asi tritisíc ľudí, na protestoch sa zúčastnilo viac ako 150 kolektívov, organizácií a sociálnych hnutí.

„Turisti, choďte domov,“ pokrikoval dav nespokojných Španielov. Niektorí symbolicky uzavreli hotely alebo terasy reštaurácií. Protestujúci vyzývajú predovšetkým na opatrenia, ktoré by mali obmedziť cestovný ruch pred letnou sezónou. Predpokladá sa totiž, že tento rok by malo Katalánsko zaznamenať nové rekordy v oblasti cestovného ruchu.

Martí Cusó, hovorca Združenia susedov gotickej štvrti a aktivista proti preľudneniu turistov, povedal: „Chceme, aby ekonomický model mesta uprednostňoval iné, oveľa spravodlivejšie stratégie. Domnievame sa, že je potrebné znížiť intenzitu cestovného ruchu.“

Barcelona je najnavštevovanejším španielskym mestom a stále sa stretáva s nadmerným záujmom zo strany turistov. Hlavné mesto Katalánska navštívi v priemere 32 miliónov návštevníkov ročne, mnohí z nich prichádzajú na výletných lodiach. V reakcii na to mestská rada nedávno odhlasovala zvýšenie dane až na štyri eurá na osobu od októbra.

„Čo so sebou cestovný ruch nesie, ma znepokojuje,“ vysvetlil jeden z tamojších obyvateľov s tým, že sa mu nepáči špekulovanie s bytmi. „Španieli majú právo na slušné bývanie,“ dodal.

Barcelonská radnica nedávno oznámila radikálny plán, ako sa v nasledujúcich piatich rokoch zbaviť zhruba 10-tisíc licencií na turistické byty. Cieľom opatrenia je riešiť rastúcu národnú bytovú krízu, ktorá je obzvlášť akútna práve v turistických mestách, ako je Barcelona. Plán odráža celosvetový trend, kedy sa mestá snažia bojovať proti dopadom masového cestovného ruchu na život stálych rezidentov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie