fbpx

Áno potratovej tabletke hovoria odborníci aj polovica oslovených ľudí. Kedy bude na Slovensku realitou?

Na snímke protest za reprodukčnú spravodlivosť v rámci iniciatívy Nebudeme ticho na Hlavnej ulici v Košiciach 20. októbra 2021. (FOTO TASR/František Iván)

Kým v zahraničí je bežne používaná, na Slovensku potratová tabletka ako alternatíva voči chirurgickému zákroku vzbudzuje kontroverziu. Podľa prieskumu agentúry AKO z prvej polovice mája na vzorke tisíc respondentov pritom 53 % obyvateľov zavedenie takejto tabletky podporuje, informuje portál noviny.sk.

„Potratová tabletka je kombinácia dvoch účinných látok. Jedna účinná látka zablokuje hormóny žltého telieska čím zablokuje vývoj a rast tehotnosti. Následne sa podáva druhá tabletka ktorá spôsobí vyprázdnenie maternice,“ vysvetlil gynekológ Jozef Záhumenský. Kým vo väčšine krajín Európskej únie, ako napríklad v Rakúsku či v Česku je dostupná, u nás jej používanie zákony neumožňujú.

Mnohí gynekológovia, ktorí roky volajú po jej schválení, argumentujú, že medikamentózna forma potratu spôsobí menšie zdravotné komplikácie ako chirurgický zákrok. „Tým, že sa čistí chirurgicky dutina maternice dosť často sa poraní sliznica maternice. To môže mať následky ako neplodnosť,“ objasnil gynekológ. Téma potratovej tabletky však roky rozdeľuje koalície aj opozície. v parlamente. Jej zavedenie chceli presadiť liberáli, no väčšinou narazili na konzervatívcov.

Podľa prieskumu agentúry AKO jej schválenie dnes podporuje väčšina obyvateľov. „53,6 desatín trošku viac ako polovica súhlasí. So zavedením nesúhlasilo 35,1 a zvyšok nemá názor. Trošku viac s tým súhlasia ženy ako muži, ale je to blízke,“ povedal riaditeľ výskumnej agentúry AKO Václav Hřích.

So zavedením takejto tabletky súhlasí už tradične najmenej ľudí v Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. „Môžeme filozofovať o tom, čím to je. Vieme, že Žilinský a Prešovský kraj sú silné bašty napríklad kresťanskodemokratického hnutia,“ vysvetlil Hŕích. Schváleniu tabletky roky bráni vyhláška ministerstva zdravotníctva. Šéfka rezortu vraj chce o téme diskutovať, odborná obec jej zavedenie vraj podporuje.

„Ja som to komunikovala so všetkými koaličnými partnermi, aj Ficovi, mala som kolečko s gynekológmi pôrodníkmi odborníkmi, a aby sa táto téma prebrala aj na koaličnej rade,“ informovala ministerka Zuzana Dolinková. V podobnom duchu sa vyjadrila ministerka Zuzana Dolinková aj počas hodiny otázok v parlamente. O tejto téme bude rokovať koaličná rada na jeseň.

Otázne ale je či presvedčí koaličných partnerov z SNS. Mnohí odporcovia interrupčnej tabletky argumentujú tým, že jej zavedenie môže počet potratov zvýšiť. Jednotní nie sú ani v opozícii. „My hovoríme o tom, že sme za ochranu života od počatia až po prirodzenú smrť. Náš postoj ako konzervatívnej strany je nemenný. Počkáme si na riešenie, s akým príde ministerka,“ reagoval poslanec Peter Stachura.

Interrupcií je na Slovensku z roka na rok menej. Podľa Národného centra zdravotníckych informácii podstúpilo pred 20 rokmi zákrok 14 tisíc žien, v roku 2023 ich bolo vyše 5 000.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie