fbpx

Pozor na letnú angínu. Ako sa jej dá jednoducho vyhnúť?

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/cookie_studio)

Mnohým nám iste napadne vynechať z jedálnička zmrzlinu či chladené nápoje. Za tzv. letnou angínou je však niečo celkom iné.

Chorobu v sychravom počasí očakáva tak trochu každý z nás, no omnoho nepríjemnejšie je bojovať s teplotou a boľavým hrdlom počas horúcich letných dní, píše portál tvnoviny.sk. Takzvaná letná angína sa šíri už pár týždňov.

„Letná angína nie je tá typická angína – až v 95% ju spôsobujú práve vírusy, nie baktérie. Za posledné dva týždne evidujem zvýšený výskyt,“ hovorí všeobecný lekár Michal Nemec. ​Mnohí sa letnej angíne snažia vyhnúť tak, že nejedia zmrzlinu. Tá sama o sebe ale za nič nemôže. Na vine je teplotný šok.

„To znamená – ak sme najprv jedli horúcu polievku a potom si dali studenú zmrzlinu – telo nedáva túto teplotnú zmenu, vzniká teplotný šok – až obarenie v organizme a týmto vzniká zápal sliznice,“ vysvetľuje lekárka Nikola Viszlaiová.

Neznamená to ale, že po takomto teplotnom šoku ihneď ochorieme – baktériou alebo vírusom by sme sa museli ešte nakaziť.

​Zmrzlinu zo svojho maškrtného jedálnička teda určite vyškrtávať nemusíte. Podľa lekárov úplne stačí, ak počkáte kým sa začne topiť. Omnoho častejšie nám teplotný šok spôsobuje klimatizácia. Problém nastáva, keď chlad a teplo striedame niekoľkokrát do dňa.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie