fbpx

Mesiace čakajú na vyšetrenie. V Banskobystrickom kraji je nedostatok pľúcnych lekárov

Ilustračná fotografia. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Banskobystrický kraj bojuje s nedostatkom pľúcnych lekárov. V niektorých okresoch neordinuje ani jeden, v júli skončili ďalšie dve ambulancie. Čakacie lehoty sa pohybujú v rozmedzí niekoľkých mesiacov, informuje portál noviny.sk.

​“Máme Detvu aj Zvolen, kde skončili dve doktorky. Volajú aj od Revúcej, z Lučenca, no čakacia doba je 4 až 6 mesiacov,“ vysvetlila pľúcna lekárka Jana Makasová. Podľa riaditeľa odboru zdravotníctva BBSK Martina Caudta odišlo za 5 rokov 5 pneumológov (pľúcnych lekárov). „Viete si predstaviť čo to je, keď má každý asi 3-tisíc pacientov,“ dodal. Ambulancie zatvorili aj ďalší dvaja pneumológovia.

„V kraji čelíme kritickej situácii, dvaja lekári zatvorili ambulancie z dôvodu veku,“ vysvetlil predseda BBSK Ondrej Lunter. Tiež potvrdil dlhé čakacie termíny. Stovky pacientov tak zostanú bez špecialistu. „Kapacity sú za hranou, máme spád už v Banskobystrickom kraji, no potom je tu Brezno, kde nie je žiadny pneumológ,“ uviedol primár oddelenia pneumológie Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Michal Urda.

Kraj sa od apríla snažil kritický stav zvrátiť, požiadali Ministerstvo zdravotníctva o to, aby mohli lieky pre chronických pacientov predpisovať všeobecní lekári dlhodobo. „V niektorých prípadoch nemôžu predpisovať lieky,“ spresnil Lunter. Stanovisko Ministerstva zdravotníctva znelo jasne.

„Aktuálne nie je v platnosti žiadna zmena dĺžky alebo spôsobu preskripcie humánnych liekov, zdravotných pomôcok alebo dietetických mesiacov. Platí, že všeobecný lekár je oprávnený predpisovať humánny liek, ktorý je viazaný na odbornosť lekára na základe odporúčania odborného lekára po dobu 6 mesiacov,“ uviedli.

Otvárať si novú ambulanciu sa finančné neoplatí, mladí lekári sa do toho nehrnú. Zmeniť to malo nové ohodnotenie výkonu, ministerstvo sľubovalo skorú pomoc. „Pilotná fáza by sa mala spustiť 1. októbra 2024, do plnej prevádzky by mal byť uvedený 1. januára 2027. V súčasnosti sú špecializácie na schválení na projektovej rade,“ písalo sa v stanovisku.

„Ten samovrah, čo by si otvoril ambulanciu, robí mesačne stratu 1 600 eur. Ja to viem, lebo máme župnú ambulanciu a hoci pani doktorka robí od rána do večera a je plne vybookovaná, robí stratu,“ povedal Lunter. Chronickí pacienti tak stále nemajú istotu, že sa dostanú k svojim liekom. Predseda BBSK chce vyzvať kompetentných, aby veci riešili.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie