fbpx

Čo je echinokokóza? Je nebezpečná, hrozí nám v horách a pochádza od líšok

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/SME)

Málokto na túre odolá čerstvým čučoriedkam, jahodám či malinám. Netušíme však, že konzumáciou neumytých plodov riskujeme svoje zdravie. Hrozí nám echinokokóza, parazit, ktorý roznášajú najmä líšky.

Ide o pásomnicu líščiu (echinococcus multilocularis), ktorá sa vyskytuje hlavne vo vlhkom a chladnejšom období. U nás je tento parazit najviac rozšírený v Žilinskom a Prešovskom kraji, Tatry teda nevynímajúc. Hovorí sa mu zabijak, píše portál cezhory.sk.

Odborníci tvrdia, že týmto parazitom je v spomínaných krajoch nakazená každá druhá líška. Ak sa parazitom infikuje človek, môže sa u neho nenápadne rozvinúť ochorenie echinokokóza. Usídli sa v pečeni a správa sa ako zhubný nádor. Veľa rokov, udáva sa, že päť až pätnásť, o ňom ani nemusíme vedieť, malé cysty nezachytí ani ultrazvuk. Potom cysty začnú robiť problémy, tlačia na okolité orgány, nakazený človek cíti nepohodu.

O tom, že je nakazený, sa ale často dozvie aj úplne náhodou, keď absolvuje iné vyšetrenie, röntgen, USG a podobne, a tam mu zistia útvar na pečeni. Liečba záleží na veľkosti a rozsahu lézií. Na rade je operácia, ak to ide, a doživotná liečba. Neliečené ochorenie zabíja.

Prvá voľba je chirurgický zákrok. Ak sa to dá, lekár vyberie cystický útvar aj s okolitým zdravým tkanivom. No nezriedka je útvar tak rozrastený, že operácia možná nie je. Niektorí pacienti potrebujú transplantáciu. V každom prípade sa ale nasadzuje liečba antiparazitárnymi liekmi, ktorá je doživotná, lebo lieky parazita zahubiť nedokážu.

Dobre je vedieť, ako sa môžete nakaziť a ako nákaze predchádzať. Treba si uvedomiť, že hlavným hostiteľom nebezpečného parazita je líška hrdzavá. Pásomnica žije v jej čreve a spolu s trusom sa do okolia dostávajú tisíce vajíčok. Tie zaschnú a vetrom či vodou sa šíria. Ak teda zjete neumytú čučoriedku, jahodu, zbierate huby, alebo sa napijete z horského prameňa, či si neumyjete ruky po práci v záhrade, do ktorej sa mohla líška dostať, môžete sa nakaziť.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie