fbpx

Aké finančné pasce hrozia v zahraničí? 10 rád, ako neprísť o peniaze

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Väčšina z nás si počas dovolenky vystačí s platobnou kartou vo vrecku, inteligentnými hodinkami na ruke alebo mobilom v ruke. Lenže aj keď sú tieto spôsoby platenia bezpečné, stále existujú finančné pasce, ktoré na nás pri platení číhajú.

Tu je desať rád, ako sa zodpovedne a vopred ochrániť pred neželanou stratou peňazí či krádežou na dovolenke podľa portálu Blesk.

Strážme si poplatky
Bankomaty si vyberajme na verejných miestach, radšej priamo v bankách. Ostatní prevádzkovatelia bankomatov si často účtujú ďalšie poplatky, ktoré môžu výber hotovosti predražiť.

Vyberajme bezkontaktne
Snažme sa peniaze vyberať bezkontaktne. Zabránime tým riziku skopírovania karty v bankomate a nehrozí, že karta zostane v bankomate pri chybne zadanom PIN.

Stratu hlásme hneď
Stratenú alebo ukradnutú platobnú kartu ihneď zablokujme prostredníctvom mobilného alebo internetového bankovníctva alebo kontaktovaním zákazníckeho centra našej banky. Od momentu nahlásenia preberá škody banka.

Nastavme si limity
S predstihom si skontrolujme platnosť karty a nastavme denné limity pre platby a výbery. V prípade krádeže alebo straty neprídeme o toľko peňazí. Aktivujme si upozornenie na realizované platby.

Pozor na DCC
Obchodníci aj bankomaty v zahraničí ponúkajú službu Dynamic Currency Conversion (DCC). Býva s ňou ale spojený nevýhodný výmenný kurz a prípadné ďalšie poplatky.

Opatrujme svoj PIN
PIN si nikam nepíšme a pri jeho zadávaní dajme pozor, aby ho nikto nevidel. Za transakcie, kedy bol použitý PIN, by nám banka pri prípadnom zneužití nič nevrátila. Nahradiť PIN môžeme tiež napríklad odtlačkom prsta alebo tvárou.

Nepodceňujme hotovosť
Nezabudnime si so sebou zobrať aj hotovosť. Platenie kartou nie je všade samozrejmosťou. A ani tam, kde je to bežné, sa nezaobídeme bez drobných na rezerváciu ležadla, kúpu zmrzliny alebo použitie WC.

Uložme si kontakty
Pre prípad núdze majme pripravené kontakty na svoju banku a prípadne aj kontaktné informácie na miestnu ambasádu alebo konzulát.

Zabezpečme si telefón
Uistime sa, že máme dostatočne zabezpečený telefón a pre platenie nastavte dvojfázové overenie. Opatrní buďme aj pri používaní verejných wifi sietí. Nepoužívajme ich na pripojenie k mobilnému alebo internetovému bankovníctvu.

Poistenie
Premyslime si, či neuzavrieť cestovné poistenie, ktoré kryje stratu peňazí a platobných kariet.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie